Diplomatski izvori

Novinar Ekrem Krasniqi koji djeluje u Briselu kaže da je i Njemačka protiv liberalizacije viznog režima za Kosovare.

Krasniqi je rekao da zemlje Evropske unije pokušavaju da pitanje liberalizacije viznog režima razmijene sa obavezama Vlade Kosova da provede ono što je potpisala 2013. i 2015. godine, a koje ima veze Asocijacijom opština sa srpskom većinom.

U posebnom izdanju za Klan Kosovo dodao je da se, prema diplomatskim izvorima koje ima, Njemačka takođe protivi liberalizaciji viznog režima za Kosovo.

„Današnji sastanak nije se odnosio samo na pitanja koja su u interesu Kosova, već i za sve zemlje Zapadnog Balkana i interese Evropske unije u vezi sa šest zemalja u regionu. Nisam vidio nijednu novost sa današnjeg sastanka ministara spoljnih poslova - ponovili su da 27 zemalja EU potvrđuje svoju posvećenost integraciji na Zapadnom Balkanu - danas nije ništa novo što ranije nismo čuli."

"Zemlje EU pokušavaju da pitanje odluke o vizama istrguju sa obavezama Vlade Kosova za sprovođenje onoga što je potpisano 2013. i 2015. za Asocijaciju opština sa srpskom većinom."

Naglasio je da nije samo Francuska protiv liberalizacije viznog režima za Kosovo, već prema njemu postoje najmanje četiri zemlje. Što se tiče liberalizacije, moramo pričekati da se izbori održe u Francuskoj.

"Francuska, Danska , Holandija - iznenađujuće čak i Njemačka", rekao je Ekrem Krasniqi.

"Ime Njemačke dobio sam iz dva diplomatska izvora koji žive i rade u Briselu. To kažu diplomate vlade Hrvatske u Briselu i Holandiji."