Profesor političkih nauka

Profesor političkih nauka Nezir Kraki kaže da je Kosovo jedini gubitnik u procesu dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije, prenosi Koha.

Kraki koji živi i radi u Parizu nazvao je Kosovo jedinim gubitnikom u procesu dijaloga zbog unutrašnjih neuspjeha i nedostatka vizije političkih lidera na Kosovu.

"Nažalost, Kosovo se trenutno nalazi na listi zemalja koje su u integracionom koridoru. Možda je sada Turska udaljenija od Kosova iz drugih razloga, ali među zemljama Zapadnog Balkana Kosovo je posljednje, zbog unutrašnjih neuspjeha i nedostatka strategije trenutnih lidera kao i predrasuda koje prelaze granice Kosova i povezane su sa Srbijom. Čak pet država članica EU ne priznaju Kosovo kao državu. Oni to stavljaju kao poseban slučaj 'sui generis“, rekao je Kraki.

Prema njegovim riječima lideri Kosova su dozvolili da "dijalog od tehničkih pitanja dođe do političkih“.

"Ovo je stvorilo neku vrstu magle u kojoj smo trenutno, političko-tehnički. Nisu rješili tehničke probleme Srba na Kosovu, nije obezbjeđena liberalizacija viznog režima, niti je započeto rješavanje pitanja odnosa. U svim bitkama Kosovo je do sada izgubilo i u svim aspektima više od 10 godina angažmana, Kosovo gubi. Kosovo je jedini gubitnik u trojci EU-Srbija-Kosovo", smatra Kraki.

Među razlozima zbog kojih je kampanja Srbije protiv priznanja Kosova bila uspješna je loša kosovska diplomatija.

"To se dogodilo zbog nedostataka na Kosovu. Većina ambasada ili diplomatskih misija je "funkcionalno mini Kosovo“ kao sistem koji ni tamo ne funkcioniše, a izvozi se u zemlje širom svijeta. Bio sam impresioniran talentom ljudi iz kosovske diplomatije da propadnu čak i u centrima u kojima je neuspjeh gotovo nemoguć. Potrebno je mnogo talenta da bi se propalo u Parizu, Berlinu, Vašingtonu i Londonu, potrebna je velika snaga volje. Propasti u zemljama koje su stvorile Kosovo i u njega uložile milijarde, tamo poslati ljude koji nemaju nikakve veze sa kulturom tih zemalja i koji su na poslovima samo zbog plata, apsurd je bez imena", rekao je Kraki.

Kraki kaže da se ne može doći do stabilnosti bez normalizacije odnosa balkanskih država.

"Ako Kosovo i Srbija razjasne neke aspekte, a interes EU ostane da Zapadni Balkan postane dio EU, onda je 2025. godina dostižan cilj. Ne vjerujem da ćemo 2025. godine ući u EU kao zemlja, ali možemo se približiti njenim vratima“, rekao je Kraki.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore