Izvršni direktor EPIK

Izvršni direktor Instituta za evropsku politiku Kosova (EPIK) Demuš Shasha ocjenio je da je spoljnopolitički program Vlade premijera Albina Kurtija, ponavljanje stavova Vlade iz njegovog prvog mandata i da nema osnovnih razlika u ključnim temama, osim što nije predviđeno nametanje mjere reciprociteta Srbiji, prenosi Lajmi.

„Generalno, to je ponavljanje stavova koje smo vidjeli u programu prethodne Kurtijeve Vlade i u programu Vlade Avdullaha Hotija. U pogledu spoljne politike, dijaloga i procesa evropskih integracija ne postoje suštinske razlike. Zajedničko je to što su u spoljnoj politici svi ti programi govorili o istoj stvari, priznavanju nezavisnosti Kosova od strane što većeg broja zemalja, prihvatanje Kosova u što većem broju međunarodnih organizacija. Što se tiče dijaspore, jačanje njihove uloge, u smislu procesa evropskih integracija, liberalizacije viznog režima s jedne strane, dobijanje statusa zemlje kandidata s druge strane. Što se tiče dijaloga sa Srbijom, postizanja konačnog sporazuma. Dakle, u osnovi svi programi poslednjih nekoliko godina govore o istim stvarima, ništa novo“, rekao je Shasha.

Dodao je da kada je u pitanju dijalog sa Srbijom, da se u programu druge Kurtijeve Vlade ne pominje nametanje mjere reciprociteta i izrada platforme za dijalog.

„Govorimo o principima, razgovaramo o dijalogu, o onome što očekujemo od dijaloga, ali platforma se ne pominje i reciprocitet se ne pominje odlučno“, rekao je Shasha.

Iako pozdravlja posvećenost jačanju međunarodnog subjektiviteta Kosova u vezi sa novim procesom priznavanja, politički analitičar Blerim Burjani kaže da bi Vlada trebala da ima strategiju za preostalih pet zemalja EU, koje ne priznaju nezavisnost Kosova.

„Kosovo treba da ima odjeljenje u okviru MSP koje govori o lobiranju i uspostavljanju veza sa pet zemalja EU koje nisu priznale Kosovo“, rekao je Burjani.

U programu Vlade premijera Kurtija navodi se da će Vlada Kosova učestvovati u dijalogu sa Srbijom sa jasnim principima i ciljem da konačni sporazum, pored međudržavnih pitanja, uključuje međusobno priznanje Srbije i Kosova, priznanje preostalih pet zemalja EU i garanciju za članstvo u UN.

„Pored posredničke uloge Evropske unije, Vlada Kosova smatra veoma važnom blisku koordinaciju sa partnerima iz Sjedinjenih Američkih Država. Vlada Kosova smatra da bi učešće u dijalogu trebalo da se zasniva na zdravoj pripremi i međusobnom dogovoru o temama o kojima će se razgovarati. Za ovaj proces sarađivaćemo sa međunarodnim partnerima i pozvaćemo sve političke stranke, kao i angažovati poznate stručnjake koji su dali svoj doprinos u ovom pravcu“, navodi se u programu Kurtijeve vlade.

Između ostalog, pominje se jačanje međunarodnog subjektiviteta na Kosovu, kao i pregled funkcionalnosti inostrane službe u cjelini.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net