Pogrešna odluka

Odbijanje premijera Albina Kurtija da učestvuje 11. maja na sastanku u Briselu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, politička analitičarka Donika Emini smatra pogrešnom odlukom. Emini takođe smatra da Kosovo treba da pruži garancije za puštanje bivših lidera OVK kojima se sudi u Hagu, prenosi Ekonomija Onlajn.

Kurti je 28. aprila izjavio da neće prisustvovati sastanku koji je za 11. maj najavio visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Joseph Borell, uprkos pozivima međunarodnih predstavnika da Kosovo kao  prioritet postavi pitanje dijaloga sa Srbijom.

Emini ističe da eksplicitno odbijanje sastanka nije bio pravi korak, ali je trebalo da se odredi pregovaračka pozicija Kosova. Prema njenim riječima, ova vlada bi u saradnji sa opozicijom trebalo da definiše tok dijaloga sa Srbijom.

"Mnogo posla treba da se uradi, pozicija Kosova u pregovorima nije onakva kakvu bi željeli Kurti ili Kosovo, ali još uvijek ima prostora za mobilizaciju naših strateških partnera, poput SAD u ovom slučaju i nekih država članica EU kako bi se vratio tok u korist Kosova“, dodala je ona.

Emini je navela i da bi Kosovo trebalo da pruži garancije za bivše pripadnike OVK koji su trenutno u Hagu. Istakla je da izjave ministarke spoljnih poslova Donike Gërvalle-Schwarz ne treba demonizovati i da je Specijalni sud osnovan zbog pritiska međunarodne zajednice na Kosovo.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online