Međusobno priznanje polisa

Kosovsko osiguravajuće društvo ulaže napore da 1. juna na snagu stupi sporazum sa Crnom Gorom o međusobnom priznavanju polisa osiguranja vozila, izjavio je direktor društva Sami Mazreku i istakao bi Vlada Kosova trebalo da izda novo uputstvo za registraciju vozila, prenosi Gazeta Express.

Mazreku kaže da je zbog posljedica pandemije zabilježeno čak 47 odsto manje prihoda.

"Ako govorimo o prošloj godini pandemija je spriječila sunarodnike iz dijaspore da dođu na Kosovo. Kosovski biro osiguranja bilježi 65 odsto manje prodatih polisa, dok u pogledu prihoda ima oko 47 odsto manje. Ove godine iako imamo restriktivne mjere, imamo veliki porast nezgoda od čak preko 80 odsto u svakoj od kategorija, ako govorimo o neosiguranoj šteti“, dodao je Mazreku.

On ističe da se ulažu veliki napori u pregovorima sa Crnom Gorom kako bi sporazum o međusobnom priznanju polisa osiguranja vozila stupio na snagu 1. juna ove godine.

"Postignut je napredak u tehničkim razgovorima u vezi sa garantnim fondom. Vjerujem da ćemo vrlo brzo donjeti odluku da sa Crnom Gorom djelimo fond koji garantuje isplatu štete u realnom vremenu. Nakon prevazilaženja tehničkih detalja, preostaje nam da odredimo datum za potpisivanje sporazuma koji bi zbog ljetnje sezone trebalo da bude na snazi od 1. juna. Ovo je dobra vijest za građane jer tokom ljeta ne moraju da plaćaju granično osiguranje”, istakao je Mazreku.

Veliki broj neregistrovanih vozila samo je jedan od problema koje Kosovo mora da riješi prije nego što se prijavi za članstvo u Savjetu Evropskog biroa koji pruža zelenu kartu.

Međutim, Kosovo u sljedećih godinu dana ne može da aplicira za članstvo pošto se Vašingtonskim sporazumom potpisanim 4. septembra prošle godine obavezala na jednogodišnji moratorijum na zahtjeve za članstvo u međunarodnim organizacijama.