Predsjednica Kosova Vjosa Osmani, na Dan Evrope, rekla je da je došlo vrijeme da Evropska unija otvori vrata Kosovu, prenosi Reporteri.

Osmani je napisala na Facebooku da danas Evropa slavi mir i jedinstvo širom Starog kontinenta.

"Za Kosovo, kao i za mnoge evropske zemlje, mnogo prije nas, cijena postizanja mira bila je visoka. Zbog toga moramo naporno raditi ne samo na njihovom očuvanju, već i na jačanju ovih vrijednosti postignutih uz mnogo napora. Mi smo miroljubiva i jasno proevropska zemlja. Stoga težimo i radimo na članstvu u Evropskoj uniji, što ćemo, prije svega, učiniti dostojanstveno i u interesu građana. Tradicionalno na ovaj dan, institucije EU otvaraju svoja vrata za javnost. Došlo je vrijeme da oni otvore svoja vrata prema Kosovu. Kredibilitet EU i njenih institucija zavisi od održavanja riječi o liberalizaciji viznog režima za građane Kosova. Kosovo treba da izvrši neophodne pripreme za podnošenje zahtjeva za status kandidata u pogodnom trenutku“, napisala je Osmani.

Ona je navela da su „branili evropske civilizacijske vrijednosti čak i u srednjem vijeku, što definiše stratešku orijentaciju“.

"Ne igramo na dvije karte, između istoka i zapada. Integracija u evroatlantske strukture naše je trajno opredjeljenje. Stoga, hajde da radimo sa drugim evropskim zemljama, kao jedan od najstarijih naroda na kontinentu - EU je naš dom“, poručila je Osmani.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri