Neviđena getoizacija

Predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca rekao je da je na godišnjicu obilježavanja Dana Evrope Kosovo ne samo bez statusa kandidata, već i bez liberalizacije viza, prenosi Ekonomia Online.

Prema njegovim riječima, pored diskriminacije i velike nepravde, ograničenje slobode kretanja takođe je odstupanje od principa Evrope bez granica.

"Građani Kosova, iako zapostavljeni, i dalje snažno vjeruju u evropske integracije i nadaju se da će im Evropa u bliskoj budućnosti otvoriti vrata, kao što je to učinila mnogim zemljama i narodima. Iako će naše institucije raditi još više predano i odlučno na ispunjavanju svih kriterijuma za ostvarenje našeg dugogodišnjeg sna - pune integracije Kosova u zajednički evropski dom“, napisao je on na Facebooku.

On je rekao da se bez Kosova, mozaik ujedinjene evropske porodice ne može biti potpun, kao ni sama ideja na kojoj stoje temelji Unije.

"Evropska unija je odložila proces integracije Kosova u evropsku porodicu i ovaj san se sve više pretvara u kolektivno razočaranje za građane naše države. Jer Dan Evrope zatiče Kosovo ne samo bez statusa kandidata, već i bez liberalizacije viznog režima, dok su njegovi građani u neviđenoj getoizaciji", napisao je Konjufca.