Politički analitičar

Politički analitičar Blerim Shala rekao je da je bez presedana to što Evropska Unija još uvijek nije odobrila viznu liberalizaciju za Kosovo, ocjenivši da je EU zbog toga "pala na ispitu" pred građanima Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

Prema riječima Shale, to nije prvi slučaj u kome je EU "iznevjerila kosovske građane".

"Evropska unija je pala na ovom ispitu pred građanima Kosova, dok se još jedan i to još veći dogodio 2008. godine, kada je pet država EU, od 27 država članica, nisu priznale nezavisnost države Kosovo. Danas bi sve bilo drugačije u odnosima Kosova i EU, kao i u odnosima Kosova sa Srbijom, jer bi u tom slučaju dijalog za normalizaciju odnosa već odavno bio završen", rekao je Shala.

Kako je napomenuo, građani Kosova su ti koji trpe posljedice grešaka i neuspjeha Evropske unije.

"Kosovska politika, iako ima mnoge mane koje su nam svima dobro poznate, moraće da pronađe načine da pitanje liberalizacije viznog režima vrati u Brisel, sa jasnom namjerom da već krajem ove godine građani Kosova mogu da putuju u Evropu bez viza", rekao je Shala.

Prema njegovim riječima, nemar EU prema Kosovu se može vidjeti i u primjeru pružanju antikovid vakcina, u čemu je jasno stavljeno do znanja da su građani Zapadnog Balkana za EU građani "trećeg reda".

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online