Garancije zaštite za optužene

Apelaciono vijeće Specijalnog suda u ranijoj odluci ostavilo je prostor za uslovno puštanje na slobodu bivših lidera OVK ako treća zemlja ponudi garancije zaštite za puštanje Hashima Thaçija i ostalih optuženih, u tom smislu Specijalni sud se izjasnio da Kosovo nije treća zemlja, prenosi Ekonomija onlajn.

„Član 162. Ustava i Zakona o Specijalizovanim vijećima i Kancelariji specijalnog tužioca odnosi se na Kosovo s jedne i na treće zemlje s druge strane“, navodi se u odgovoru Specijalnog suda za portal Reporteri.

Specijalni sud je potvrdio da njegov pravni subjektivitet postoji u kosovskom pravosudnom sistemu i da je Kosovo dalo sva potrebna ovlašćenja za rad Specijalnog suda.

„Specijalizovana vijeća i Specijalno tužilaštvo su osnovani sa punim pravnim licem u kosovskom pravosudnom sistemu sa izmjenama Ustava i aktom parlamenta (što je proizašlo iz preliminarnog potpisivanja međunarodnog sporazuma u aprilu 2014. između Evropske unije i Kosova - Razmjena pisama). U skladu sa razmjenom pisama i članu  Zakona o Specijalizovanim vijećima i Specijalnom tužilaštvu, Kosovo je delegiralo sve mandate, ovlašćenja i izvršne vlasti potrebne za rad Specijalnih vijeća i Specijalnog tužilaštva. Dakle, Specijalizovana vijeća i Specijalno tužilaštvo djeluju na nezavisno što je odlukom od 26. novembra 2020. godine, potvrdio i Ustavni sud koja je dostupna na zvaničnom sajtu Specijalizovanih vijeća i Specijalnog tužilaštva“, navodi se u odgovoru iz Specijalnog suda za Reporteri.

I iz Vlade Kosova je potvrđeno za Reporteri da ne može da da garancije za puštanje na uslovnu slobodu bivših lidera OVK, jer Kosovo nije treća zemlja.

„Na osnovu zakonskih odredbi, garancija se ne zahtjeva ni od matične države (Kosovo), ni od premijera matične države (Vlade Republike Kosovo), iz koje su optuženi i od države u kojoj Specijalni sud ima nadležnost. Republika Kosovo, ni u kom slučaju, ne može se smatrati trećom državom, jer sud djeluje pod jurisdikcijom Republike Kosovo“, navodi se u odgovoru iz Vlade.

Iz Predsjedništva Kosova takođe je odgovoreno za Reporteri da je Specijalni sud „osnovala Skupština Kosova i djeluje u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova“.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online