Potrebno vrijeme

Mada je premijer Kosova Albin Kurti u predizbornoj kampanji obećao da će reciprocitet sa Srbijom biti pitanje dana ili nedjelje, ali ne i mjeseci, to se još nije ostvarilo, prenosi Zeri.

Međutim, u Kurtijevom obraćanju medijima poslije sastanka Vlade on je rekao da će se "reciprocitet sa Srbijom dogoditi, da o tome treba obavjestiti međunarodnu zajednicu, ali da će za to biti potrebno vrijeme".

On je takođe naglasio da Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine za njega priprema izvještaj o svim prekršajima koje je Srbija počinila u međunarodnim organizacijama CEFTA i EFTA, jer im je uz necarinske barijere koje nameće Srbija nemoguće da ostvare slobodnu trgovinu i poštenu konkurenciju.

"Sada nam je potrebna analiza kako ne bismo propali kada primjenimo reciprocitet. Takođe nam je potrebna kako bismo pripremili datoteku i unaprijed obavestili međunarodne faktore jer želimo da sarađujemo sa njima", rekao je Kurti.

Portparol vlade Perparim Kryeziu nije naznačio kada se može očekivati odluka o reciprocitetu, ali je dodao da će odluka biti doneta na vrijeme.

Predstavnik EU za dijalog između Kosova i Srbije Miroslav Lajčak prije nekoliko dana je naznačio da je protiv vrste reciprociteta koji bi stvorio nove prepreke između strana i koji bi ometao kretanje ljudi i robe.

Izvor: Kosovo Online/Zeri