Ministrica

Izjava nemačkog ambasadora u Prištini Jörna Rohdea o napadima na ministarku spoljnih poslova Doniku Gërvallu izazvala je reakciju poslanika opozicije, prenosi Reporteri.

Poslanica PDK Ariana Musliu-Shoshi rekla je da je normalno da njemački ambasador štiti Gërvallu, budući da ona, kako je navela, ima njemačko državljanstvo.

"Normalno je da njemački ambasador brani njemačkog državljanina, jer to je njegova dužnost. Pitanje je ko brani građane Kosova", rekla je Musliu-Shoshi.

U odgovoru za Reporteri ministarka Gërvalla je demantovala da ima njemačko državljanstvo.

"Dobijanje njemačkog državljanstva znači odricanje od državljanstva Kosova. Nikada nisam podnjela zahtjev za njemačko državljanstvo. Građanin Kosova sam od početka, ali sa pasošem koji sam dobila od Unmika", rekla je Gërvalla.

Gërvalla, koji je poslednjih dana na meti oštrih kritika opozicije, dodala je da od osamdesetih godina prošlog vijeka ima albansko državljanstvo, koje nije obnovila od proglašenja nezavisnosti Kosova.

Ona kaže da na sva putovanja ide sa kosovskim putnim dokumentima.

"Ukratko, državljanin sam Kosova i putujem sa putnim ispravama Kosova i sa njemačkom dozvolom boravka", rekla je Gërvalla.