Tenzije u skupštini

Četvrti dan za redom ne jenjavaju tenzije na relaciji vlast-opozicja zbog izjave sadašnje ministarke spoljnih poslova iz 2017. godine o tome da će poslati „materijal“ Specijalnom sudu o Hashimu Thaçiju i Kadriju Veseliju. Rasprava se danas sa društvenih mreža preselila u skupštinsku salu. "Vi ste krivi što su vaši lideri sada u Hagu, nije Srbija formirala Specijalni sud", kritikovala je Gërvalla-Schwarz poslanike PDK. Sa druge strane, stigle su uvrede na račun Gërvalle-Schwarz, ali i još jedan zahtjev Kurtiju da je smijeni. Sjednicu je obilježio i fizički sukob poslanika.

Prema dnevnom redu skupštine, danas je trebalo da se raspravlja o o organizaciji obrazovanja usled situacije sa pandemijom, ali i o preporuci Odbora za ekonomiju, industriju i preduzetništvo u vezi sa zahtevom KOSTT-a za obezbjeđivanje sredstava za pokrivanje gubitaka za struju na Sjeveru Kosova.

Poslanici se nisu dotakli obrazovanja, ali jesu vakcina protiv kovida.

Što niste do sada nabavili vakcine; Što vi niste prethodno nabavili vakcine – stizale su međusobne kritike opozicije i vlasti.

Potom se prešlo na još jednu temu koja nije bila planirana dnevnim redom – Specijalni sud u Hagu.

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore, Donika Gërvalla-Schwarz, koja se početkom nedjelje našla pod najezdom kritika zbog izave iz 2017. godine, o tome da će proslijediti „materijal“ Specijalnom sudu, te konstatacija da su Hashim Thaçi i Kadri Veseli činili „zločine prema političkim protivnicima“, kritikovala je danas poslanike PDK.

Poručila im je da su oni formirali Specijalni sud, a ne Srbija, te dodala da ništa nisu učinili kako bi se procesuirali ratni zločini.

"Naša vlada je izabrana za borbu protiv korupcije, a vi ste je uglavnom instalirali. Srbija nije instalirala Specijalni sud, već vi ste instalirali Specijalni sud u Hagu. Ne samo da se niste borili protiv njega, već niste učinili ništa da pokušate da kaznite zločince. Specijalni sud nije pao sa neba, vi dobro znate kako je stvoren. Vi ste odgovorni za to što su vaši lideri u Hagu“, poručila je Gërvalla-Schwarz poslanicima PDK.

Gërvalli-Schwarz je potom odgovorio poslanik PDK, Abelard Tahiri, optuživši je da je „predstavnik Srbije na Kosovu“.

"Danas ste nam dokazali da Republika Srbija nema potrebe da sa nama bavi jer ima tebe. Nema potreba da se danas Dačić pojavljuje, jer je tu Gërvalla-Schwarz, sramota me je da ti pomenem ovo prezime ime. Ovo je sramota, sramota za tebe. Ti si najveća sramota. Da imamo jednog odgovornog premijera, danas bi te smijenio“, rekao je Tahiri.

Ubrzo nakon ove rasprave, ali i serije drugih međusobnih optužbi i nesuglasica između vladajuće koalicije i opozicije, poslanici LDK odlučili su da napuste skupštinsku salu, a potom i poslanici PDK.

Međutim, tokom izlaska iz sale došlo je do fizičkog sukoba između poslanika PDK i vladajuće stranke, nakon čega je i određena pauza, preneli su mediji.

 Tahiri je potom izjavio da ne može da dozvoli ministarki spoljnih poslova da koristi isti narativ kao srpske vlasti i još jednom zatražio od premijera da je otpusti sa ministarske pozicije.

Predsjedavajuća parlamentarne grupe Samoopredjeljenja, Mimoza Kusari Lila, potom je izjavila da su poslanici PDK pretili Gërvalli-Schwarz, a da je Faton Peci, iz redova LVV ustao kako bi je odbranio.

 Poslanici PDK su i prethodnih dana kritikovali Gërvallu-Schwarz, tražili da saopšti da li je ikakva dokumenta slala Specijalnom sudu, a od premijera – da je smijeni.

Kritikovali su je i čelnici udruženja veterana OVK, ali i čelnici PSD-a koji su ujedno juče na automobilu Gërvallr-Schwarz iscrtali grafit UÇK.

Juče se oglasio i premijer koji je konstatovao da je zanimljivo to što je kampanja protiv Donike Gërvalle-Schwarz pokrenuta nakon što se ona vratila iz Brisela poslije „uspješne posete“, a ne tokom izbora ili kada se našla na listi Samoopredjeljenja, prije održavanja samih izbora.

Kurti je ujedno poručio da Gërvalla-Schwarz „brani i potvrđuje oslobodilački rat i OVK“.

Danas ranije je Gërvalla-Schwarz odgovarajući na novinarska pitanja o ovoj temi kada je izjavila da nije bila svjedok Specijalnog suda i da to nije ni sada.