Austrijski član EP

Austrijski član Evropskog parlamenta (EP) Lukas Mandl izjavio je da su prisustvo premijera Kosova u Evropskom parlamentu pozdravile sve kolege i naglasio da je Kosovu potrebna politička stabilnost, prenosi Reporteri.

Mandl je povodom posjete premijera Kosova Albina Kurtija, ministra za evropske integracije i dijalog Besnika Bislimija i ministarke spoljnih poslova Donike Gërvalle-Schwarz Briselu istakao da je Kosovu potrebna dobrosusjedska saradnja.

On je naglasio da bi dijalog Beograda i Prištine trebalo da bude okončan uzajamnim priznanjem.

"Rezultat dijaloga trebalo bi da bude uzajamno priznanje Kosova i Srbije. Po mom mišljenju, ovo će otvoriti vrata za priznanje nekoliko zemalja EU koje ne priznaju Kosovo. Mora postojati uzajamno priznanje i dobrosusjedska saradnja", rekao je Mandl.

Lukas Mandl je govorio i o "non pejperu" koji predviđaju da Sjeverna Mitrovica bude autonomni dio i da se opštinama sa srpskom većinom daju izvršna ovlašćenja, prenosi Ekonomija onlajn.

Mandl je, navodi se, rekao da postoje snage koje žele podjeliti Evropu.

"Apelujem na sve zvaničnike da se temelje na papirima, a ne na "non pejperima". Postoji mnogo dokumenata, uključujući izvještaj o Kosovu u EP, na koji bismo se trebali osloniti. Morate shvatiti da postoje snage koje žele podjeliti Evropu. Žele nas podjeliti. Takav napor je "non pejper". Ne bismo trebali ulaziti u takvu igru, već bismo se trebali oslanjati na dokumente, argumente, činjenice i brojke", rekao je Mandl za Kanal10.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri