Otežana putovanja u zemlje EU

Ljekar iz Prištine Hylije Mustafa jedan je od mnogih koji sa Kosova ne mogu da odu u inostranstvo na stručno usavršavanje, jer su se tokom pandemije koronavirusa javile dodatne poteškoće za dobijanje viza, prenosi Reporteri.

Kosovu nije odobrena liberalizacija viznog režima, a ambasada Njemačke koja izdaje "šengenske vize" je tokom pandemije koronavirusa značajno smanjila kapacitet za prihvatanje zahtjeva za vizu.

Mustafa, koji je po zanimanju ljekar, kaže za Radio Slobodna Evropa da su se građani Kosova i ranije suočavali sa poteškoćama u putovanju i dodaje da je tokom protekle godine putovanje u bilo koju zemlju EU bilo gotovo nemoguće.

"Tokom pandemije putovanje je postalo još teže", kaže Mustafa.

Evropska komisija je 3. maja predložila ublažavanje ograničenja putovanja za građane takozvanih trećih zemalja, uključujući Kosovo, ali ublažavanje mjera odnosiće se na one koji su primili vakcinu protiv koronavirusa koju je odobrila Evropska agencija za lijekove.

Ministarstvo zdravlja Kosova navodi da "svaki građanin koji primi vakcinu protiv koronavirusa, dobije karticu koja dokazuje da je primio jednu ili dvije doze vakcine, datum prijema, vrstu vakcine i druge lične podatke."

Izvor: Kosovo Online/Reporteri