Sada im ne pruža garancije

Aktuelni premijer Albin Kurti je 15. novembra 2020. godine izjavio da je zaštita optuženih u Hagu dužnost Vlade Kosova i da bi institucionalno trebalo organizovati odbranu optuženih, prenosi Ekonomija onlajn.

Kurti je tada istakao da u Specijalnom sudu "nisu progonjeni samo pojedinci".

"U Hagu se optuženi ne mogu braniti samo kao pojedinci. Kosovo mora da organizuje i koordinira odbranu optuženih. OVK je pripadala svima i moramo je svi zaštititi, i to je je takođe posao vlade ", izjavio je tada Kurti.

List navodi da aktuelna Kurtijeva vlada sada tvrdi da ne može da pruži garancije za uslovno puštanje na slobodu Hashima Thaçija, Kadrija Veselija, Rexhepa Selimija, Sajiha Mustafe i Jakupa Krasniqija koji su optuženi pred Specijalnim sudom u Hagu. Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gërvalla-Schwarz izjavila je da će kroz dostavljanje dokaznog materijala pomoći Specijalnom sudu protiv " šefova kriminalne organizacije Hashima Thaçija i Kadrija Veselija".

"U okviru svojih mogućnosti i ovlašćenja potražiću materijale koje ću proslediti Specijalnom sudu. Ceo svijet zna ko su Hashim Thaçi i Kadri Veseli. Kadri Veselji je bio šef organizacije koja je počinila zločine protiv političkih protivnika", rekla je Gërvalla-Schwarz i potvrdila da nije riječ o izjavi iz nekog prethodnog perioda.

Premijer Albin Kurti rekao je da je kampanja za smijenu Gërvalle-Schwarz povodom ovih izjava počela ne kada je ona postala ministarka, nego po povratku iz uspješne posjete Briselu.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online