Svi bi željeli...

Zamjenik predsjednika Demokratske partije Kosova Xhavit Haliti izjavio je da su bivšem predsjedniku Kosova Hashimu Thaçiju stručnjaci i poznati advokati savjetovali da ne tuži Srbiju za genocid jer Kosovo ne bi dobilo spor, prenosi Reporteri.

"Poslije rata, zaista ne želim da kažem ko je šta rekao i šta je tražio, ali ja sam jedan od onih koji je insistirao da svi koji su ratom oštećeni naprave lični dosije o šteti koju je prouzrokovala Srbija. Privremena vlada je tada ovlastila grupu advokata da pokrenu tužbu protiv Srbije za genocid. Bilo je i nekoliko grupa iz nevladinih organizacija. Kada bi se prikupljali pojedinačni dosijei, argumenti bi bili brojniji. Kosovo nije članica UN, drugo imamo slučaj Bosne i Hercegovine, koja nije dobila spor jer su mehanizmi UN i međunarodnih sudova politički“, rekao je Haliti za ATV.

Dodao je da je Thaçi htio da pokrene tužbu, ali da su mu stručnjaci savjetovali da to ne čini, je ne može dobiti spor.

Istakao je da je najveća pobjeda Kosova u Međunarodnom sudu pravde, koji je potvrdio pravo na proglašenje nezavisnosti Kosova.

"Svi na Kosovu bi željeli da pokrenemo tužbu i pobjedimo. Najveća pobjeda je konferencija u Rambujeu, bečki sporazumi, ali prije svega pobjeda na Međunarodnom sudu pravde“, dodao je Haliti.