Pravno mišljenje

Prije nekoliko dana, Ministarstvo unutrašnjih poslova dalo je pravno mišljenje Univerzitetu u Prištini "Hasan Prishtina", u kojem je zatraženo da 11 profesora koji su dio Skupštine Kosova, obustave svoj rad na Univerzitetu u Prištini. Nekoliko dana nakon što je ovo mišljenje dato, Univerzitet u Prištini objavio je za KALLXO.com da je izdato 11 odluka za profesore koji su imenovani za poslanike Skupštine Republike Kosovo.

Unutar ovih 11 odluka, profesori koji su ujedno i poslanici dolaze iz svih albanskih parlamentarnih stranaka i profesori su na različitim fakultetima.

Poslanici i profesori kojima je donijeta odluka o obustavi rada na Univerzitetu u Prištini su: 1. Prof.dr. Enver Hoxhaj (Filozofski fakultet); 2. Prof.ass.dr. Ardian Kastrati (Filozofski fakultet); 3. Prof.ass.dr. Ardian Gola (Filozofski fakultet); 4. Ass.dr.Fitim Uka (Filozofski fakultet); 5. Prof.dr. Kujtim Shala (Filološki fakultet); 6. Prof.dr. Avdullah Hoti (Ekonomski fakultet); 7. Prof.ass.dr. Hikmete Bajrami (Ekonomski fakultet); 8.  Ass. Eliza Hoxha (Arhitektonski fakultet); 9. Prof.asoc.dr. Ferat Shala (Mašinski fakultet); 10. Prof.asoc.dr. Shemsedin Dreshaj (Medicinski fakultet) i 11.Prof.ass.dr. Albena Reshitaj (Medicinski fakultet).

KALLXO.com je izvjestio o pravnom mišljenju MUP-a.

U ovom mišljenju razjašnjeno je da se akademsko osoblje i obrazovno osoblje javnih škola smatraju "zaposlenicima u javnim službama", u kojem slučaju spadaju pod Zakonom o javnim službenicima. Prema ovom mišljenju, kada profesori javnih univerziteta budu izabrani za poslanike Parlamenta Kosova, trebalo bi da suspenduju radni odnos na univerzitetu.

„Ako je zaposlenik u javnoj službi izabran za člana Skupštine Republike Kosovo, tada njegov slučaj Zakon br. 06/L-114 o Javnim službenicima u članu 22. stav 6. definiše kako slijedi: „U slučaju izbora u Skupštinu Republike Kosovo, javni funkcioner, koji prihvati mandat, suspenduje radni odnos od dana potvrde o izboru kandidata, do kraja odgovarajućeg mandata, na ekvivalentnom položaju", to je navedeno u pravnom mišljenju.