Samo treća zemlja...

Portparol Vlade Kosova Perparim Kryeziu rekao je da Kosovo ne može biti garant za uslovno puštanje na slobodu bivših lidera OVK, koji se nalaze u Hagu, prenosi Reporteri.

Kako Kryeziu kaže "ni matična država, u ovom slučaju od Kosova, ni premijera matične države iz koje dolaze optuženi, ni država za koju je nadležan Specijalni sud".

Prema njegovom mišljenju, sudija Kai Ambos, podjeljenom odlukom o odbijanju zahtjeva za uslovno puštanje na slobodu, istražuje mogućnost da ubuduće "treće zemlje" mogu da budu potencijalni garanti za bilo kog optuženog.

"Ali Kosovo nije ‘treća država’, jer je Sud pravno nadležan za Kosovo. Na osnovu zakonskih odredbi, garancija se ne zahteva ni od matične države (Kosovo) ni od premijera matične države (Vlade Republike Kosovo), od koga dolazi optuženi i kojoj državi Specijalni sud sa nadležnostima pripada. Dakle, Kosovo ne može služiti kao garant, kako se izveštava", rekao je Kryeziu.

On je naveo da su "poređenja Specijalnog suda sa međunarodnim sudovima, kao i sa Haškim sudom nedosljedna, kako u odnosu na same sudove - prvi lokalni, drugi međunarodni - tako i u odnosu na osobe/institucije koje imaju priliku da pruži garancije", zaključio je Kryeziu.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri