Aktivisti Socijaldemokratske partije (PSD) ispisali su grafit UÇK na automobilu ministarke spoljnih poslova. Napad na imovinu Donike Gërvalle-Schwarz uslijedio je nakon serije kritika zbog njene izjave iz 2017. godine – da će prosljediti „materijal“ Specijalnom sudu, te konstatacija da su Hashim Thaçi i Kadri Veseli činili „zločine prema političkim protivnicima“.

„Danas smo ispisali UÇK na automobilu ministarke spoljnih poslova. Kosovo ne može uspjeti u diplomatiji ako je unakaženo iznutra. Kosovo nema gdje bez UÇK“, poručili su iz PSD.

Podsjetili su na izjavu sadašnjeg premijera Albina Kurtija.

„Kurti je rekao da ne prihvata Sud i ne predaje ljude. Zatim je rekao da država treba da organizuje odbranu. Sada je počeo specijalni propagandni rat“, poručili su.

Tvrde da je sadašnja vlada „oštetila odbranu“ uklanjanjem oznake povjerljivosti dokumente o isplatama advokatima optuženih pred sudom u Hagu.

„Kao u ratu, ista pjesma i danas. Pokazuju nam koliko košta UÇK. Mnogo je ušiju koje žele da daju argument za proračun i troškove. Ovaj registar je isti koji nam je prije rata pokazivao posljedice i rizike rata. Tom uhu danas Kurti duva. Kalkulacija je argument straha, reakcije. UÇK je hrabrost, historija“, naglasili su.

Izjava ministarke spoljnih poslova Kosova, iz 2017. godine, o tome da će proslediti „materijal“ Specijalnom sudu, te konstatacija da su Hashim Thaçi i Kadri Veseji činili „zločine prema političkim protivnicima“, koja je u ponedjeljak objavljena na društvenim mrežama izaziva je lavinu negativnih reakcija u Prištini.

Najglasniji su bili čelnici PDK. Oni su zatražili od Gërvalle-Schwarz da se oglasi o tome da li je do sada slala dokumenta Specijalnom sudu i u kom svojstvu, dok su od premijera Albina Kurtija zatražili da je smijeni.

Kritkovali su je i čelnici udruženja veterana „UÇK“, ali i čelnici PSD-a.

Donika Gërvalla-Schwarz sa juče oglasila, kazavši – „samo hrabrošću i sa mnogo rada moći ćemo da okrenemo belu stranicu na Kosovu, a ne ćutanjem i prevarom“.

Danas se oglasio i premijer Albin Kurti.

Kaže da je juče započeta kampanja protiv Gërvalle-Schwarz sa tezom da ona ne poštuje UÇK.

„Zanimljivo je da ova kampanja nije započeta kada je Gërvalla-Schwarz ubačena na našu izbornu listu i kada je imenovana za ministarku, već sada kada se vratila iz Brisela poslije uspješne posjete“, poručio je Kurti.

Kurti ujedno dodaje da Gërvalla-Schwarz „brani i potvrđuje oslobodilački rat i UÇK“.

„Na sastancima sa međunarodnim predstavnicima ona je opisivala agresiju i zločine Srbije tokom rata na Kosovu kao niko drugi“, kazao je Kurti.

Izvor: KoSSev