Potpredsjednik vlade

Potpredsjednik vlade Besnik Bislimi pred parlamentarnim Odborom za spoljne poslove podneo je izvještaj o prošlonedjeljnim sastancima u Briselu i najavio je da će se dijalog s Beogradom nastaviti u drugoj polovini juna.

Izvještavajući parlamentarni Odbor za spoljne poslove, Bislimi je rekao da oni imaju pet principa. Prvi je da nema pregovaranja o postignutim sporazumima.

"Nije bilo razgovora, Lajčak nas je izvjestio o napretku do sada. Neće biti sastanaka i razgovora prije druge polovine juna. Ne stvara se novi nivo upravljanja, suverenitet se ne dira, nema sporazuma sa Srbijom bez priznanja i garancija za članstvo u UN“, rekao je Bislimi.

On je dodao da su vladini principi za dijalog sa Srbijom jasni.

Bislimi je rekao da u nasleđenom dosijeu dijaloga nema ničeg bitnog, već samo pregled održanih sastanaka za koje se kaže da su "dobro prošli", vrijeme kada su počinjali i slične stvari.

Poslanica PDK Ariana Shoshi rekla je da je poziv za podnošenje izvještaja trebalo da bude upućen ministarki spoljnih poslova i dijaspore Doniki Gërvalla-Schwarz.

Shoshi je rekla da PDK nije dobio nijedan izvještaj od vlade o pitanju dijaloga.

Predsednik komisije Haki Abazi rekao je da će Gërvalla-Schwarz biti pozvana neki drugi dan.

Bislimi je istakao da je kao potpredsednik vlade za dijalog pripremio izvještaj za sastanke u Briselu i poslao ga premijeru, predsjednici, Ministarstvu spoljnih poslova, predsjedniku Odbora za spoljne poslove i liderima političkih partija. On je, tokom rasprave naveo, da je njegova stvar kome će poslati taj izvještaj.

U jednom momentu došlo je do žučne rasprave.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Time Kadriaj rekla je da nije istina da nije bilo dokumenata bivše vlade za razgovore sa Srbijom.

"Dovoljno je dokumentacije o dijalogu. Za tri mjeseca vaše vlade izgubili ste dokumente u ministarstvima", rekla je Kadriaj, piše Reporteri.

Ona je poručila da je vlada Kurtija razočarala jer je prethodno govorio da dijalog ima četvrti prioritet.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore