... mogla je i na drugi način...

Novinar Milaim Zeka ocjenio je, komentarišući izjavu ministarke spoljnih poslova Donike Gërvalle-Schwarz da će pomoći u istrazi optuženih bivših političkih lidera OVK u Specijalnom sudu u Hagu, da je Gërvalla-Schwarz imala za cilj da dobije potrbenu međunarodnu podršku za rasvjetljivanje ubistva svog oca, prenosi Gazeta express.

"To je mogla i na drugi način, a ne pomaganjem Specijalnom sudu. Imala je sve diplomatske, ali i civilne i ljudske mogućnosti, da zajedno sa svojim suprugom izvrši pritisak na njemački Bundestag, njemačku policiju i njemačku tajnu službu, da otkriju ubice njenog oca", istakao je Zeka.

Zekao je dodao i da misli da su sumnje Gërvalle-Schwarz usmerene zapravo na lidera AKR Behgjeta Pacollija.

"Njena najveća greška je što je, kada je govorila o Specijalnom sudu, morala da precizira i kaže da ima samo jedan dokument ili sumnju ili informacije njemačke i švicarske tajne službe i svoje sumnje na umješanost pojedinaca u ubistvo. Mislim da su njene aluzije usmjerene na Pacollija", napomenuo je Zeka.

Podsjetimo, Jusuf Gërvala, nakon što se 1979. godine preselio za Njemačku, dvije godine kasnije, u januaru 1981. godine, ubijen je na kućnom pragu, zajedno sa rođenim bratom i porodičnim prijateljem.

"To što njemačke vlasti još uvijek nisu uspjele da rasvjetle ovo ubistvo vjerovatno je posljedica činjenice da srpske vlasti nisu željele da dostave nikakva dokumenta", izjavila je nedavno u jednom intervjuu za kosovsku televiziju Donika Gërvalla-Schwarz.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express