Pratiti redosljed poteza

Advokat Kushtrim Palushi ocjenio je da bi, kada je riječ o garancijama za puštanje na slobodu bivših pripadnika OVK, redosljed poteza bio da Specijalni sud podnese zahtjev za zaštitu optuženog i traži garancije Vlade Kosova, jer, kako je dodao, Vlada Kosova ne može samoinicijativno da komunicira sa Specijalnim sudom, prenosi Koha.

Palushi je podsjetio da je Kosovo svojevremeno dalo garancije u slučaju bivšeg lidera PDK Kadrija Veselija, kada je njegova odbrana tražila da se brani sa slobode, podnošenjem pisama Ministarstva pravde i komandanta policije, ali to nije bilo dovoljno.

"Vlada Kosova ili javni organi na Kosovu učestvuju ili imaju interakciju sa strankama u postupku ako stranke to zahtjevaju. Ako odbrana Hashima Thaçija, Kadrija Veselija ili drugih optuženih zahtjevaju od Vlade Kosova da izda garanciju ili dokument kojim izjavljuju da će ih nadgledati 24 sata dnevno i da imaju dovoljan kapacitet i volju, da ih ubjede da mogu da urade takvu stvar, onda Vlada može izdati takvu garanciju", rekao je Palushi.

On je podsjetio da je, prilikom izdavanja garancija Vlade Kosova za odbranu Kadrija Veselija sa slobode, Apelacioni sud ocjenio da ne postoje uslovi za to jer, između ostalog, policija nema kapacitet da nadgleda optužene 24 sata dnevno, kako to čine u Hagu.

Palushi dodaje da situaciju dodatno otežava i to što su optuženi uticajne ličnosti na Kosovu, pa Specijalizovana vijeća navode da postoji rizik od bjekstva.

"Takođe ne može se izbjeći rizik da isti mogu uticati na institucije ili javne organe na Kosovu. Iako je Apelacioni sud rekao da se rizik od bjekstva može izbjeći garancijom treće države, do sada odbrana Thaçija nije pružila dokaze koje treća zemlja može dati garancije", zaključuje Palushi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore