Bivši aktista LDK - Cen Desku

Bivši aktivista Demokratskog saveza Kosova iz Mališeva Cen Desku, koji je u svjedočenju pred istražiteljima Unmik i Misije OSCE optužio Hadhima Thaçija za hapšenje i otmicu tokom rata, rekao je danas da bivši politički lider OVK nije imao ništa sa tim događajem, prenosi Ekonomija onlajn.

On je prvobitno tvrdio da ga je u oktobru 1998. godine otelo šest osoba i nelegalno ga potom mjesec dana držalo u selu Sedlar kod Lipljana.

"Znam ko nas je zaustavio, poznata su imena tih ljudi. Dvojicu od njih nisam poznavao, ostale jesam. Niko od njih me nije uhapsio. Čak ni Hashim Thaçi. Proveo sam mjesec dana u Sedlaru. Unmik je lažirao moje izjave", rekao je Desku.

Ekonomija onlajn piše da se tokom 2017. godine Desku triput sastao sa Thaçijem i da su tada "razjasnili neke nesporazume iz rata".

Gazeta Insajderi objavila je istraživanje "Sumnjivo zatvaranje istraga ratnih zločina protiv Hashima Thaçija", u kojem se spominju svjedočenja Cena Deskua i Jakupa Kastratija koje su dali tužiocima Unmika.

U ovom slučaju, Euleks je pokrenuo istragu protiv Thaçija, ali ga je zatvorio tužilac Reshat Milaku, tvrdeći da su žrtve, Cen Desku i Jakup Kastrati, povukle svoj iskaz dat Unmiku.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online