L.M. iz Đakovice

Građanin Kosova sa inicijalima L.M. predstavljajući se kao borac OVK i "invalid rata koji je izgubio skoro sve članove porodice", prevario je poznatog advokata u Albaniji i od njega uzeo milion eura, prenosi Reporteri.

Policijski izvori naveli su da je muškarac star 51 godinu sa Kosova, inače stanovnik Švicarske, prevario albanskog advokata B.R, rekavši mu da ima invalidsku penziju od pet miliona franaka na bankovnom računu i na ime toga se zaduživao kod advokata za liječenje.

On je advokata 2018. godine kontaktirao rekavši da mu je potreban advokat kako bi uspio da oslobodi taj novac na računu. Potpisao je posebno punomoćje advokatu i dao mu pravo na zastupanje.

"L.M. mi je tokom sastanka rekao da je Kosovar iz Đakovice i da živi u Švicarskoj od 1998. godine. Rekao mi je da je odatle deportovan, nakon što je bio oženjen švicarskom državljankom, a optužen je za nasilje doputovao je u Tiranu, gdje smo večerali. Obećao mi je da će sve dokumentovati i da će, čim povuče novac, vratiti ono što je pozajmio“, rekao je advokat policiji.

Pod izgovorom da mu je potrebna medicinska pomoć, i da mu treba lijek za kupovinu, iznudio je od advokata vrijednost od milion i 20.000 eura, a dokument o pozajmici potpisao je pred notarima.

"Na prvi pogled sam mu povjerovao. Rekao mi je da je po zanimanju inženjer elektronike i da su mu svi rođaci ubijeni u ratu", naveo je advokat.

Policija kaže da je prevarant potpisao nekoliko punomoćja koja su zaplenjena kao materijalni dokazi.

Advokat navodi da je kasnije zatražio još 10.000 eura za liječenje u Crnoj Gori.

"Za ovaj dug potpisao je izjavu kod javnog bilježnika i izdao punomoćje sa obrazloženjem da će povraćaj duga izvršiti sa računa u Švicarskoj. Budući da je bio u istom problemu 2019. godine, advokat mu je dao 100.000 eura, koliko mu je bilo potrebno za liječenje u Hrvatskoj, i dodatnih 41.000 eura koliko mu je bilo potrebno za liječenje u Srbiji“, rekao je advokat.

Dogovor je bio da će te pozjamice biti nadoknađene preko punomoćja na švicarskom računu.

"U aprilu 2019. godine, zatražio je od mene još 200.000 eura za hospitalizaciju, jer je njegov život bio u opasnosti i dao sam mu ugovor, sa idejom da on omogući prebacivanje na račun otvoren posebno na moj zahtjev“, rekao je advokat.

Među dokazima koje je podneo advokat su desetine telefonskih poruka i ovjerene izjave o dugovima, koji na kraju iznose 1,02 miliona eura.

Policija je uhapsila osumnjičenog koji je priznao da je od advokata dobijao pozajmice, ali ne u tom iznosu.

"Nisam dobio toliko novca, ali sam ga naduvao u notarskoj izjavi kako bih mogao da povučem što više novca iz Švicarske“, rekao je prevarant.

Na pitanje policije gdje je deponovao dobijeni novac, on je ponovio da iznos novca koji mu se stavlja na teret nije dobio, a ono što jeste potrošio je na liječenje i lijekove.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri