Aktuelna ministarka spoljnih poslova

Na nedavnu izjavu aktuelne ministarke spoljnih poslova Donike Gërvalle-Schwarz, da će Specijalnom sudu proslijediti dokazni materijal u slučaju protiv Hashima Thaçija i Kadrija Veselija, juče su stigle brojne reakcije iz redova opozicionih stranaka i od strane bivših lidera OVK, prenosi Gazeta express.

List podsjeća da je ministraka spoljnih poslova i dijaspore Kosova izjavila da će kroz dostavljanje dokaznog materijala pomoći Specijalnom sudu protiv " šefova kriminalne Hashima Thaçija i Kadrija Veselija".

"U okviru svojih mogućnosti i ovlašćenja ću potražiti materijale koje ću proslijediti Specijalnom sudu. Cio svijet zna ko su Kadri Veseli i Hashim Thaçi. Kadri Veseli je bio šef organizacije koja je počinila zločine protiv političkih protivnika", rekla je Gërvalla-Schwarz.

Generalni sekretar Demokratske partije Kosova Betim Gjoshi osudio je ovakav stav Gërvalle-Schwarz i njenu spremnost da pošalje dokazni materijal u slučaju protiv Thaçija i drugih optuženh pred Specijalnim sudom.

"Postoje ministri koji su izrazili spremnost da dostave svjedočenja Specijalnom sudu", rekao je Gjoshi aludirajući na ministarku spoljnih poslova Doniku Gërvallu-Schwarz.

Lider Socijaldemokratske partije Kosova Dardan Molliqaj je objavio izjavu Albina Kurtija u vrijeme kada je aktuelni premijer bio poslanik, kada je tvrdio da ne bi trebalo da dođe do uspostavljanja Specijalnog suda. On je istakao da je sada Kurti na ministarsko mjesto imenovao Gërvallu-Schwarz koja se javno zalaže za dostavljanje dokaznog materijala protiv bivših lidera OVK.

Lider Organizacije veterana i bivši pripadnik OVK Faik Fazliu je izrazio nadu da će Donika Gërvalla-Schwarz promjeniti stav po ovom pitanju, jer će kroz dostavljanje materijala stati u odbrani stava srpskog tužilaštva da je OVK kriminalna organizacija.

"Želeo bih da znam da li ona i dalje stoji iza takvog svog stava da cio svijet zna da su Hashim Thaçi i Kadri Veseli kriminalne vođe. Ili to zna samo Srbija i neki političari koji su zbog političke mržnje upali u zamku Srbije i navode isto što i Srbija pa pokušavaju da kriminalizuju OVK", rekao je Fazliu.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express