Bivši komandant OVK

Bivši komandant OVK Hisen Berisha izjavio je povodom garancija koje su Hrvatska, Slovenija i Austrija ponudile za uslovno puštanje bivših lidera OVK kojima se sudi u Hagu, da se na neformalan način može „učiniti nešto“ za bivše lidere OVK i Kosova, kao i da je Kurti ponudio garancije samo za Selimija, prenosi Ekonomija onlajn.

Dodao je da je sve informacije o garancijama za haške optuženike dobio na formalan način, što isto mogu učiniti i kosovske institucije.

„Skoro 22 godine radim u institucijama odbrane i bezbjednosti i u stalnoj sam saradnji sa međunarodnim predstavnicima koji su nas podržavali u radu i na terenu. Uspostavili smo kontakte i prijateljske odnose sa raznim ličnostima, na vojnom polju, vladama, odbrane i bezbjednosti. Sve ovo stvorilo je takav pristup da čak i na neformalan način možemo učiniti nešto za one koje smatramo drugovima, prijateljima, bivšim liderima OVK i države“, rekao je Berisha u emisiji „Infomagazin“ na TV Klan Kosova.

Naglasio je da je tim kontaktima uspio da se informiše čak i na neformalan način preduzme neophodne mjere koje je i sam Haški tribunal predložio da treća država treba da pruži garanciju za njihovu uslovnu slobodu.

Berisha je rekao da je Kurti predao garantno pismo samo za svog partijskog kolegu u Hagu Rexhepa Selimija.

„To nije fer jer svi oni zajedno predstavljaju ono što se naziva oslobodilačkim ratom Kosova i premijer je premijer svih građana“, rekao je Berisha.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online