Samit u junu

Kosovo mora da bira između dvije opcije, da prihvati udruživanje opština sa srpskom većinom ili razmjenu teritorija kao kompromis da bi postiglo konačni sporazum sa Srbijom, tako tvrde kosovski poznavaci prilika.

Samit u okviru dijaloga Kosova i Srbije mogao bi da se održi u junu, ovo je kako prenosi Radio Kosovo, dogovorio premijer Albin Kurti sa visokim predstavnikom Evropske unije Josepom Borrellom. 

Profesor Afrim Hoti rekao je se mogu očekivati kompromisi.

"Do sada su napravljeni mnogi kompromisi, posebno za srpsku zajednicu na Kosovu, uključujući poštovanje standarda ljudskih prava. Naše institucije moraju biti veoma oprezne da ne naprave bilo kakav kompromis koji bi mogao da oštetiti budući politički sistem Kosova“, rekao je on.

Ekspert za politička pitanja Fitim Salihu rekao je da su trenutno na pregovaračkom stolu kao vrsta kompromisa dvije alternative, a to su udruživanje opština sa srpskom većinom i razmjena teritorija.

"Vjerovatno postoje dvije alternative, to je Zajednica koja je potpisana u Briselu, a sa njom može doći i autonomija za sjever Kosova. Druga stvar o kojoj se govori je razmjena teritorija ili korekcija granica. Na stolu su vjerovatno samo ove dvije alternative“, rekao je.

Ali s obzirom da se ovim alternativama žestoko protivi Pokret Samoopredjeljenje i nije poznato šta će premijer Kurti da prihvati ili da odbije kaže Salihu.

Premijer Kosova Albin Kurti je tokom posjete Briselu izjavio je da će se sastati sa liderima opozicionih stranka na Kosovu kako bi se postiglo jedinstveni stavovi u dijalogu sa Srbijom. Međutim, opozicione stranke nagovestile su da se više neće sastajati sa premijerom Kurtijem po ovom pitanju, tvrdeći da će on ukoliko želi da bude transparentan, izvjesti javnost prije posjete Briselu.