Uslovno puštanje

Bivši komandant OVK na području Košara, Hysen Berisha, kaže da nakon Hrvatske, Austrija i Slovenija sada nude garancije za uslovno puštanje pritvorenika u Hagu.

Dodaje da je sada red na predsjednicu, premijera ili predsjednika parlamenta da djeluju institucionalno.

"Hrvatski predsednik je bio spreman da postane garant za uslovno puštanje pritvorenika OVK u Hagu", ponovio je Berisha u svojoj obavi na Facebooku.

Njegovu objavu prenosimo u cjelosti:

"Ponašajte se institucionalno, mi imamo individualnu odgovornost.
Nakon Hrvatske, Austrija i Slovenija sada nude garancije uhapšenima u Hagu.
Na redu su predsjednica, premijer ili predsjednik parlamenta koji treba da djeluju institucionalno.
Da bi se osigurala garancija, prvo se mora pokazati institucionalni kredibilitet i lični integritet.
Hrvatski predsjednik pokazao je spremnost da postane garant za uslovno puštanje pritvorenika OVK u Hagu.
Institucionalni predstavnici Kosova, umjesto izjava preko administratora u kancelarijama, treba da podnesu zvanični zahtjev instancama država koje pružaju garancije. Ovim su uspostavili formalne procedure u TS za Kosovo u Hagu.
A ova mogućnost garantovanja uslovne slobode i odbrane na slobodi, u komunikaciji sa zvaničnim adresama koje već imam, doći će i iz Austrije i, konačno, iz Slovenije.
Institucije predsjednika, premijera, i predsjednika parlamenta, moraju da podnesu formalni zahtjev.
Ovaj zahtjev ne bi trebalo da bude selektivne prirode, kao što je to učinio premijer Kurti kada je takve garancije nudio samo članu njegovog političkog entiteta, jer se tamo sudi državnom vrhu i OVK.
Svakako se sjećam kada su bili u srpskim zatvorima g. Kurti i ostali visoki kadrovi OVK-a, bliske zatim i stranačke kolege, zahtjev g. Thaçija obuhvatao je i g. Kurtija konkretno.
Postupite kao institucije na šta vas zakon obavezuje. Svi individualno snosimo odgovornost za javne postupke.
Ako ne državni protokol, na ovo nas obavezuje tradicija".


Hysen Berisha na početku je rekao da je hrvatski predsednik, Zoran Milanović, ponudio da bude garant u Specijalnom sudu za puštanje bivšeg predsjednika, Hashima Thaçija i drugih, kako bi mogli da se brane sa slobode.

"Moj prijatelj iz Hrvatske kaže mi da je hrvatski predsjednik ponudio da bude garant zaštite slobode ovih ličnosti. I ne samo jednog od njih, koji možda ima prijatelja – u ovom slučaju govorim o g. Veseljiju, već za sve one koji su tamo", izjavio je Berisha.

"A predstavnici naših institucija nisu imali hrabrosti da preuzmu ovu odgovornost, jer vam ne vjeruju", dodao je.

"Ne samo predsednica Republike Kosovo, Vjosa Osmani i premijer, Albin Kurti, već i albanski predsednik Ilir Meta i premijer, Albanije, Edi Rama, mogu da garantuju uslovno puštanje bivšeg predsjednika Hashima Thaçija iz Haga. To je rekao direktor Kosovskog instituta za pravdu", Ehat Miftaraj.

"Ako to ne garantuje Kosovo, isto to može garantovati Albanija, odnosno predsjednik Meta i premijer Rama, ali oni nemaju istu težinu i značaj kao da to dolazi sa Kosova", rekao je Mifaraj.

Novinar Agron Halitaj rekao je da je bivši glavni kosovski administrator Soren Jesen Petersen, izrazio spremnost da pruži garanciju da se brani sa slobode bivši premijer, Ramush Haradinaj, kome se sudilo za ratne zločine u Hagu.

"Kada se za primjer uzme slučaj puštanja Ramusha Haradinaja iz Haškog tribunala, da se brani sa slobode i pomjene samo garancija ponuđena od strane institucionalnih lidera tog vremena na Kosovu, na čelu sa bivšim predsednikom, Ibrahimom Rugovom, onda mora da se zna da se sa tim složio i Danac, Soren-Jessen Petersen. Ne treba zaboraviti da je u to vrijeme ovaj čovek bio glavni administrator Kosova i kao takav bio je vlast broj 1 u našoj zemlji. Po odlasku Haradinaja u Hag, odmah je javno izjavio da je spreman da ponudi garancije ukoliko bi bivšem premijeru bila pružena prilika da se brani sa slobode“, navodi se u njegovoj objavi.

Politička historija Kosova, nakon oslobođenja, pamti Thaçija i Kurtija kao dva najveća politička protivnika. Često su krivili jedni druge za ono što su radili tokom i prije rata. Između ostalog, bivši predsjednik Kosova, Hashim Thaçi, rekao je predsjedavajućem pokreta Samoopredeljenja u Skupštini da je Srbija organizovala konferenciju u zatvoru.