I dalje podjeljeni

Tri opozicione parlamentarne stranke PDK, LDK i AAK i nakon više od mjesec dana od formiranja vlade na čelu sa Albinom Kurtijem i dalje su podjeljene u stavovima i akcijama u Skupštini, ali se predstavnici opozicije nadaju da će u budućnosti objediniti svoje stavove kako bi pronašli način međusobne saradnje, piše Kosovo press.

Član rukovodstva PDK Betim Gjoshi rekao je da će njegova stranka, kao najveća u opoziciji, pokušati da sarađuje sa druge dvije opozicione partije kada “na stolu budu važne teme”.

"Nikada nećemo biti dio dogovora s vladom, kao što smo dokazali u slučaju izbora predsjednika i vlade. Drugi dio opozicije već je postigao dogovor sa njima i tu su stvari jasne. Ali, kada su u pitanju važne teme, koordiniraćemo sa opozicijom, jer je to naša dužnost. Mi se razlikujemo od ostalih stranaka, imamo svoj identitet i uvijek ćemo se suprotstavljati vladi kada to bude potrebno, a istovremeno ćemo sa najvećom pažnjom nadgledati sve njene akcije", rekao je Gjoshi.

Poslanik AAK Pal Lekaj se složio sa tvrdnjm da u Skupštini Kosova nedostaje koordinisana saradnja opozicije.

"Do danas nemamo nikakvu saradnju, niti koordinaciju kako se ponašati kao jedinstvena opozicija. Svaki politički subjekt ima svoje ciljeve, brani svoj plan u onome što je građanima ponudio tokom izbora. Ali, to ne znači da u budućnosti nećemo imati koordinaciju o vitalnim pitanjima za Kosovo", rekao je Lekaj.

Besa Gaxheri iz LDK kaže da će njena stranka zadržati subjektivitet, ali da će naći način da sarađuje sa opozicijom na temama koje služe dobrobiti Kosova.

"Demokratski savez Kosova je već poznat po svojoj konstruktivnosti i saradnji u svim aspektima u službi opšteg dobra za zemlju", poručila je Gaxheri.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press