Analitičari

Dijalog između Kosova i Srbije u Briselu trebalo bi da bude nastavljen u junu, a premijer Kosova Albin Kurti rekao je da će u maju održati sastanak sa opozicionim strankama kako bi razgovarali o tom procesu, prenosi Ekonomija onlajn.

Međutim, poznavaoci političkih prilika ovu izjavu premijera Kurtija smatraju samo formalnošću.

Analitičar Imer Mushkolaj rekao je da Kurti nije dobar primjer kako bi opozicija trebalo da bude upućena u dijalog.

 "Uprkos pozivima koje upućuje, pozivi da se uključi opozicija zvuče vrlo licemerno, imajući u vidu kako se on ponašao dok je bio opozicija“, rekao je Mushkolaj.

Uključivanje opozicije u dijalog nije neophodno, jer kako je ocjenio Mushkolaj, uloga opozicije je da preispita sporazume postignute u Briselu njihovom ratifikacijom u Skupštini Kosova.

"Opozicija, posebno LDK i PDK, sada su dvije glavne stranke koje snose odgovornost, glavni pečat ovog dijaloga, od 2011. godine do sada“, rekao je on.

Arton Demhasaj iz organizacije „Çohu“ rekao da je Kurtijeva izjava za sastanak sa opozicionim strankama više formalnost.

Prema Demhasaju, dobro je u dijalog uključiti ne samo vladu već i opoziciju.

"Mislim da je dobar pristup ne uključivati samo vladu u dijalog. Međutim, kada pogledamo primjer iz prošlosti, stalno su postojali zahtjevi da opozicija bude dio pregovora, ali se opozicija tome protivila. Posebno Pokret Samoopredjeljenje“, naglasio je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online