Besplatna struja i voda

U periodu od 2017. do kraja prošle godine je oko 40 miliona eura vrijednosti energije povučeno iz interkonektivnog sistema kako bi se pokrili gubici za opštine na sjeveru Kosova.

Srpska kompanija "Elektrosever D.O.O" je 28. decembra 2020. godine od Regulatorne kancelarije za energetiku zatražila licencu da četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova snabdeva električnom energijom. Međutim, zbog nefunkcionalnog Saveta te institucije, zahtev te kompanije još nije razmotren, navode iz Regulatorne kancelarije za Radio Slobodna Evropa (RSE).

"Savet Regulatorne kancelarije za energetiku je nefunkcionalan od sredine decembra 2020. godine. Savet trenutno čine dva člana i oni, prema zakonu, ne mogu da donose odluke", navodi se dalje u odgovoru.

Vlada Kosova je već raspisala konkurs za predsednika i još dva člana tog Saveta, nakon što je van snage stavljen konkurs koji je objavila prethodna Vlada.

Đukaj: Opštine na severu Kosova su politički problem

Arben Đukaj (Djukaj), bivši direktor Kosovske energetske korporacije, ocenjuje da zahtev srpske kompanije za dobijanje licence nije ozbiljan.

On dovodi u pitanje period u kom je zahtev stigao, nekoliko dana nakon što je Regulatorna kancelarije za energetiku ostala bez funkcionalnog Saveta.

Đukaj dodaje da je zvanični Beograd u nekoliko navrata manipulisao registracijom ili aplikacijama za licenciranje srpskih kompanija.

"To nije slučajno, to je namerno, Srbija je neprestano manipulisala, očekivalo se postizanje sveobuhvatnog političkog sporazuma pa da se onda podnese zahtev za licencu. Smatram da je to neka vrsta kupovine vremena. Ne znam da li je u to vreme prijava (za licencu) podneta u skladu sa pravilima i zakonskim odredbama Republike Kosovo", navodi Đukaj.

"Ukoliko se taj zahtev podnese u skladu sa kosovskim zakonima, to će biti kreativno rešenje za prevazilaženje ovog naslednog problema, koji je ispolitizovan od kraja rata" navodi on.

Iz Regulatorne kancelarije za energetiku tvrde da su svi zahtevi podneti isključivo u skladu sa zakonima i pravilima koji su na snazi.

"Sporazum predviđa licenciranje kompanije na severu zemlje (Kosova), ali to ne sprečava druge kompanije da se prijave za dozvolu za snabdevanje", navode iz Regulatorne kancelarije za energetiku.

Licenciranje srpske kompanije na osnovu Briselskog sporazuma

Kosovo i Srbija su 2013. godine, u okviru dijaloga u Briselu, postigli sporazum o energetici kojim je predviđeno osnivanje novog preduzeća pod nazivom "Elektrosever" koje bi funkcionisalo u skladu sa kosovskim pravnim i regulatornim okvirom.

Ovo novo preduzeće bi trebalo da vrši snabdevanje električnom energijom potrošača u četiri opštine na severu Kosova sa većinskim srpskim stanovništvom, Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Kompanija "Društvo Elektrosever D.O.O." je registrovano 2018. godine pri Agenciji za registraciju preduzeća sa sedištem u Severnoj Mitrovici a osnovna delatnost mu je trgovina električnom energijom.

Ko može da dobije licencu?

Mimoza Kusari-Ljila, šefica parlamentarne grupe Pokreta Samoopredeljenje, vodeće partije u Skupštini Kosova, poručuje da svaka kompanija koja ispunjava uslove i kriterijume u skladu sa zakonima koji se primenjuju na Kosovu, ima pravo da aplicira za snabdevanja energijom i ispostavu računa na severu Kosova.

"Da li će to biti ova ili ona kompanija - ostaje da se vidi u narednim danima ili nedeljama", kaže Kusari-Ljila.

Bivši direktor Kosovske energetske korporacije Arben Đukaj ne očekuje da će licencirana kompanija rešiti problem oko dugova za utrošenu električnu energiju na severu Kosova.

Meštani Severne Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana od 1999. godine ne plaćaju račune za struju.

"Ovo je politički problem i rešenje mora biti političko. Potrošnja energije u tom delu Kosova je zloupotrebljena, povećavala iz godine u godinu. Trenutno ne postoji neko drugo rešenje, dok se ne ugovori kompanija koja će moći da pruža te usluge", ističe Đukaj.

Dugovi na severu Kosova

Procenjuje se da dug za utrošenu električnu energiju u opštinama na severu Kosova, na godišnjem nivou iznosi oko 12 miliona evra. Od 1999. do 2017. godine, ovaj dug su paušalno plaćali građani Kosova iz ostalih opština južno od Ibra, tako što su im računi bili veći za 3,5 odsto.

Međutim, nakon brojnih žalbi, Apelacioni sud je krajem 2017. godine odlučio da suspenduje ovu praksu jer je bila nezakonita.

U periodu od 2017. do kraja prošle godine je oko 40 miliona evra vrednosti energije povučeno iz interkonektivnog sistema kako bi se pokrili gubici za opštine na severu Kosova, kažu iz Kosovskog operatora za prenos i tržište električne energije (KOSTT).

Inače, KOSTT od 14. decembra prošle godine funkcioniše nezavisno od regulatornog bloka EMS (Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija).

Komisija za ekonomiju, industriju, preduzetništvo i trgovinu u Skupštini Kosova je 28. aprila odobrila predlog Samoopredeljenja čime se ovlašćuje operator za prenos i tržište električne energije na Kosovu (KOSTT) da koristi sopstvene prihode za pokrivanje odstupanja električne energije u tom delu.

Članica te komisije Mimoza Kusari-Ljila u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da je KOSTT od Vlade tražio 11 miliona evra za jednogodišnju kompenzaciju, ali nije precizirala koliko novca je dodeljeno toj instituciji za narednih šest meseci.

"Odluka ne sadrži nikakav iznos, samo ovlašćuje KOSTT da nadoknadi odstupanja u narednih pet ili šest meseci, kako ne bi bilo problema sa Evropskom energetskom mrežom prenosnog sistema za energetiku", rekla je Kusari Ljilja.

Kosovski operator za prenos i tržište električne energije je javno preduzeće sa 100 odsto državnih akcija.

Osim što duguju 12 miliona evra godišnje za utrošenu električnu energiju, meštani opština sa severa Kosova još od 1999. godine ne izmiruju svoje obaveze ni kada je u pitanju plaćanje računa za potrošenu vodu, pa taj dug sada iznosi više od 15 miliona evra.