Na zahtjev PDK

Šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Abelard Tahiri nakon sastanka Predsjedništva najavio je da će na zahtjev te stranke narednog četvrtka biti održana plenarna sjednica parlamenta, na kojoj će biti riječi o obrazovanju za vrijeme pandemije, dijalogu, kao i zahtjevu Operatora sistema, prenosa i tržišta električne energije (KOSTT), prenosi Ekonomija onlajn.

"Predsjedništvo je odlučilo da će sljedeća sjednica ciklusa biti održana u četvrtak da bi se raspravljalo o zahtjevu PDK u vezi sa stanjem obrazovanja na Kosovu na svim nivoima za vrijeme pandemije tokom 2020/2021. godine", rekao je Tahiri.

Tahiri je kritikovao Vladu, rekavši da nije učinila ništa kako bi nastava na daljinu bila efikasnija, ali i što nije preduzela mere za vakcinisanje prosvetnih radnika. Zahtjevao je da sjednici prisustvuje premijer Albin Kurti.

"U ovoj debati izuzetno je važno učešće premijera Albina Kurtija, koji neprestano izbjegava odgovornosti premijera", rekao je Tahiri.

Dodao je da je Predsjedništvo Skupštine odlučilo da se na sjednici razmatra zahtjev da se Operatoru sistema, prenosa i tržišta električne energije Kosova (KOSTT) opredeli 11 miliona eura za plaćanje troškova električne energije.

"Većina je odlučila da se na sljedećem zasjedanju, kao prijedlog poslanika Pokreta Samoopredjeljenje koji je stigao iz Odbora za ekonomiju, razgovara o pitanju plaćanja električne energije za sjever Kosova od poreza građana, o iznosu od oko 11 miliona eura", rekao je Tahiri.

Naglasio je da je nepravda da se električna energija za sjever Kosova plaća od poreza građana.

"Kamuflaža koja se vrši da trošak plaća KOSTT, ponavljamo da dividenda koja treba da dođe od KOSTT kao javnog preduzeća treba da se uplati u budžet Kosova. Dakle, većina je odlučila da porezom građana plaća struju za sjever Kosova", rekao je Tahiri i podsjetio da je ta "nepravda sprečena odlukom Suda 2018. godine".

Potvrdio je da PDK do sada nije dobio nijedan poziv od Kurtija za konsultacije vezano za dijalog između Kosova i Srbije.

"Još nismo dobili nijedan poziv od Kurtija. Mislim da bi Kurti morao ozbiljno da se konsultuje sa opozicijom po ovom pitanju i to bi morao da uradi pre putovanja u Brisel", rekao je Tahiri.

Takođe je istakao da Kurti nije ni transparentan, ni iskren po pitanju procesa dijaloga.

"Kurti mora da objavi svoj program, platformu i teme koje će Vlada Kosova predstaviti u Briselu na narednim sastancima između Kosova i Srbije. U ovom procesu od njega ne vidimo ni transparentnost, ni iskrenost", rekao je Tahiri.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online