Pretnja i ucjena!?

Ujedinjeni sindikat obrazovanja, nauke i tehnologije reagovao je na izave resorne ministarke Arberie Nagavci koje se, kako navode iz Sindikata, mogu protumačiti kao pretnja i ucjena, prenosi Reporteri.

Nagavci je, naime, rekla da bi u trenutku kada su "mnogi ljudi ostali bez posla zbog pandemije, ne samo na Kosovu, već i širom svijeta, nastavnici trebalo da se osjećaju srećno što su zaposleni“.

"Ministar alarmira, kritikuje, obavezuje se na ostvarivanje legitimnih zahtjeva, ali ne ucjenjuje i ne preti. I dalje ćemo biti glas našeg članstva i očekujemo korektnu saradnju sa ministarstvom", kaže se, između ostalog, u saopštenju tog sindikata.

Sindikat takođe ukazuje, da ministarka nije pružila nijednu činjenicu u prilog ocjene da je taj sindikat takođe odgovoran za "niske rezultate" u obrzovanju.

"Sindikat nije bio tvorac reformi, niti sastavljač i izdavač kritikovanih školskih udžbenika, niti objavljuje konkurse, niti prima zaposlene u obrazovanju. Sindikat nije doneo odluku da otpusti trudne radnice niti da ih zamjeni studentima", navedeno je u odgovoru.

Sindikat kaže da je prirodno da se razlikuju u pristupu i izjavama o istim pitanjima, ali su "ljubazno savjetovali ministarku da se čuva izjava koje mogu biti protumačene kao pretnja".

"Često ponavljate ovu svoju izjavu kao da šaljete poruku poput nekih vlasnika privatnih kompanija govoreći zaposlenima, kad god se opravdano žale, da treba da ćute i osjećaju se dobro što su na poslu, da ima dovoljno nezaposlenih", navedeno je u saopštenju Sindikata.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri