Govor u Evropskom parlamentu

Premijer Albin Kurti održao je pred poslanicima u Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta govor o principima koje treba slediti u dijalogu i istakao da Kosovo za pregovaračkim stolom sjedi ravnopravno sa Srbijom, prenosi Gazeta express.

Kurti je ukazao a je njegova obaveza da "štiti nezavisnost Kosova" i da Kosovo podržava dijalog, navodeći četiri principa.

"Mi smo za dijalog, ali za dobro pripremljen dijalog sa principima. Prvo je prihvatanje stvarnosti, nezavisnost Kosova zasnovana na Ahtisaarijevom paketu predstavljala je kompromis, otvaranje ovog paketa značilo bi otvaranje liste želja i dovelo bi do neželjenih posljedica. Drugi princip je da Srbija mora da prihvati istinu i zločine i genocid koji je počinila zbog kojih je NATO morao da bombarduje beogradski režim. Čak ni poslije rata na Kosovu, nova vlada u Srbiji nije se ogradila od Miloševića. Treći princip je jednakost predstavnika, mi jednako sedimo za svakim stolom, Kosovo nije pitanje, već strana u dijalogu, to se mora razumeti prije svakog sastanka", rekao je Kurti.

Četvrti princip koji je Kurti naveo jeste da građani moraju da imaju krajnju korist od dijaloga, a ne da on služi za "spasavanje reputacije i karijera političara".

Kurti je istakao je da je, sem nasleđanih dugovanja i ratne odštete, prvo pitanje koje će biti rješavano u pregovorima sa Srbijom, sudbina nestalih.

"A ako ne napredujemo u toj temi, teško da možemo napredovati u drugim oblastima", poručio je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express