Manje suvereno

Američki analitičar i stručnjak za Balkan Daniel Serwer, komentarišući takozvani "non paper" dokument, istakao je da uprkos tome što dokument potvrđuje suverenitet i teritorijalni integritet Kosova, u praksi čini Kosovo manje suverenim, prenosi Koha.

Serwer je objavljivanje dokumenta nazvao "ratom koji nije dobar za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu".

"Mada afirmiše suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Kosova i Srbije, u praksi ovaj prijedlog zahtjeva od Prištine da dozvoli praktičnu primjenu suvereniteta nad ekonomskim razvojem, zdravstvom, urbanim i ruralnim planiranjem kao i suverenitet nad desetinama lokacija i zgrada Srpske pravoslavne crkve, zaštitnih zona koje bi se protezale na neodređeno vrijeme", rekao je Serwer.

Što se "autonomnog okruga sjevernog Kosova" tiče, Serwer kaže da je to samo nejasna primjena Ustava Kosova na sjever, u sredinama gdje živi srpska većina.

"Zauzvrat, Priština praktično ne dobija ništa - ne dobija bilateralno priznanje od Srbije i članstvo u Ujedinjenim nacijama, već samo nejasna obećanja o tretmanu kao suverene države, uključujući razmjenu loše definisanih diplomatskih misija. Predsjednik Vučić je bio je u pravu kada je rekao da ovo nudi više od Ahtisarijevog plana. Daje bolju ponudu za Srbiju i zahtjeva manje od Beograda", ocijenio je Serwer.

Serwer smatra da je dokument nepravedan te da je potrebno da se razjasni da li je Beograd spreman za reciprocitet.

"Ključno pitanje je da li bi Beograd bio spreman da osnaži zajednice sa albanskom većinom u južnoj Srbiji na isti način kao što je ovdje predloženo za opštine na sjeveru. Odgovor je - ne. Srbija čak ne bi bila voljna da ponudi neograničeno proširenje zaštićenih područja oko džamija u Srbiji", rekao je Serwer.

Serwer smatra i da da bi "non paper" ostavio Kosovo "znatno manje suvereno nego što je danas, dok bi od Beograda tražio više od pukog zadržavanja predstavnika u Prištini".