Bivši portparol PDK

Bivši portparol PDK Avni Bytyqi rekao je da je premijer Kosova Albin Kurti napravio grešku bez presedana miješajući se u izbore u Albaniji, kao što se, kako je naveo, Aleksandar Vučić miješa u procese na Kosovu, prenosi Gazeta express.

"Političke intervencije Aleksandra Vučića na sjeveru Kosova pogrešne su kao i intervencije Albina Kurtija u Albaniji. Kosovo je nezavisna i suverena država i postoje neka pravila međunarodnog prava koja jasno navode da se premijer suverene države ne može miješati u izborni proces druge države, uprkos bratskim odnosima“, rekao je Bytyqi.

On je mišljenja da su protekli izbori u Albaniji održani u demokratskoj i fer atmosferi.

"To su jedni od najboljih izbora koje je Albanija imala. Ne mogu se upoređivati sa zemljama EU već sa sistemom u kome je zemlja bila. Od monizma i prvih izbora, Albanija je prošla kroz razne reforme i promenila sistem“, rekao je on.

Bytyqi je naveo da su protekli izbori u Albaniji bili slobodni i pošteni, uprkos manjim incidentima.

"Izborni rezultat je neosporan, uprkos vrlo lošoj izjavi Lulzima Bashe. To nije smela da bude izjava opozicionog lidera koji je izgubio izbore. S obzirom na način na koji je izgrađena atmosfera tokom kampanje, u kojoj je bilo ubistava u Elbasanu, naoružane grupe koje su zaustavljale i kontrolisale građane, izborni dan i rezultati izbora su bili normalni“, rekao je on.

Bytyqi kaže da je Edi Rama pobjedio na izborima u Albaniji jer su, prema njegovim riječima, Albanci izabrali "manje zlo“.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express