Politički analitičar

Politički analitičar Shkelzen Gashi kaže da će izbor Edija Rame za premijera Albanije po treći put značiti i pojačan pritisak na premijera Kosova Albina Kurtija da riješi problem sa Srbijom, na štetu teritorijalnog integriteta Kosova, prenosi Reporteri.

Gashi tvrdi da će Albin Kurti biti izložen istovremenim pritiscima sa strane albanskog premijera Edija Rame i srpskog predsjednika Aleksandra Vučića.

"Premijer Edi Rama je pokušao da naruši teritorijalni integritet Kosova. Za to postoje desetine svjedočenja, izvještaja i dokumenata. Za premijera Kurtija bilo je od vitalne važnosti da ovaj čovjek ne pobjedi na izborima po treći put, jer će Kosovo biti ozbiljno napadnuto ove godine i onim što dolazi u dijalogu Kosova i Srbije, za normalizaciju odnosa od strane Aleksandra Vučića, a napašće ga i premijer Albanije Edi Rama. Premijer Kurti biće u sendviču između Vučića i Rame. Ne kažem između Srbije i Albanije nego Edija Rame zajedno sa Aleksandrom Vučićem“, kaže Gashi.

Gashi smatra da će pritisak na premijera Kosova biti vršen od strane Rame i Vučića da bi prihvatio sporazum koji krši teritorijalni integritet Kosova. On ističe da će Kurti istovremeno biti izložen pritiscima međunarodne zajednice i opozicije.

"Drugi problem je što će biti pritiska međunarodne zajednice i opozicionih partija koje su protiv Kurtija i koje podržavaju ideju da se utiče na teritorijalni integritet Kosova“, rekao je Gashi.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri