Pretnja destabilizaciji regiona

Bivši državni koordinator za dijalog Beograda i Prištine Skender Hyseni upozorio je da Kosovo ne može ići napred bez završetka dijaloga sa Srbijom i upozorava da je zamrzavanje dijaloga pretnja destabilizaciji čitavog regiona uz moguće izbijanje sukoba nalik na palestinski scenario, prenosi Reporteri.

Hyseni ističe da usporavanje dijaloga utiče loše na napredak Kosova i naglašava da će Kosovo ostati u statusu kvo ukoliko se ne riješi historijski spor sa Srbijom.

"Kosovo će i dalje ostati u statusu kvo ako ovaj historijski spor sa Srbijom ne bude jednom završen. To utiče na napredak Kosova, članstvo u NATO, EU i drugim organizacijama gdje bi trebalo da se pridruži kao nezavisna i suverena država. Akutna je vitalna potreba da Kosovo jednom zauvijek zatvori ovu temu, jer nemamo budućnosti bez zatvaranja historijskog spora sa Srbijom“, kaže Hyseni.

Hyseni upozorava da je zamrzavanje dijaloga pretnja destabilizacije čitavog regiona uz moguće izbijanje sukoba.

„Sve dok smo zamrznuti i Kosovo i Srbija i sve zemlje u regionu rizikuju da postanu regija sukoba poput Palestine. Političke izjave poput vladavine zakona i borbe protiv korupcije, koje sam snažno podržao zvuče prelijepo. Ponavljam, rješenje kosovsko-srpskog problema stvara uslove za njih", rekao je Hyseni.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri