Politički analitičar

Politički analitičar Imer Mushkolaj ocjenio je da je sadržaj "non pejpera" koji je juče objavljen, problematičan, uprkos činjenici da se u njemu navodi da rešenje dijaloga mora biti u okviru Ustava Kosova, prenosi Koha.

"Ovaj prijedlog još jedan je oblik narativa da se radi o onome o čemu se tokom godina razgovaralo na Kosovu. Postoji mogućnost da Srbi na Kosovu, odnosno Srbi na sjeveru Kosova, imaju suštinsku autonomiju sa nadležnostima u određenim oblastima, ali to bi zaista bilo uništavanje države Kosovo", rekao je Mushkolaj.

Uprkos demantiju francuske i njemačke ambasade, da te zemlje ne stoje iza objavljenog dokumenta, publicista Mushkolaj kaže da bi takav prijedlog mogao biti stavljen na pregovarački sto.

"Vjerujem da je ovo jedan od prijedloga koji bi mogao doći u narednim mjesecima na pregovarački sto, jer bi to mogle staviti moćne države, u ovom slučaju moćne države EU, mogli bi i slični prijedlozi doći i iz SAD", rekao je Mushkolaj.

On je naveo da je to, sa druge strane, poruka za vlade Kosova i Srbije, da će možda doći trenutak kada će prijedlog biti nametnut, ali će se stranama ostaviti mogućnost unošenja kozmetičkih izmjena.

"Može biti predstavljen prijedlog i od strana se može tražiti da unesu promjene koje možda nisu značajne, već su kozmetičke. Na taj prijedlog koji je ponuđen“, ukazao je Mushkolaj.