Predsjednica Kosova

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da svi „non pejperi“ i ideje koje su u njima predstavljene, kao što je promjena granica, destabilizujuće za region i imaju izvor u Srbiji.

"Svi oni ’non pejperi’ koji imaju destabilizujuće ideje za naš region imaju samo jedan izvor: Srbija. Pažljivo čitanje ovih ′ non pejpera′ i ideja predstavljenih (kao što su promjena granica, stvaranje autonomnih režima ili trećih sila) jasno pokazuje ko je pravio nacrt ovih dokumenata“, napisala je Osmani na Facebooku.

Ona je navela da je to stara strategija Srbije, koja se sada ponavlja kako bi postala dio dnevne debate, „a zatim i dijaloga“.

"Ovo je opasan i destabilizujući zahtjev. Zato ne upadajmo u zamku. Vjerujemo u svoje saveznika, ali prije svega vjerujemo u sebe“, istakla je Osmani, ukazavši i na izvesnu povezanost i Rusije u ovom slučaju.

"Danas je dan kada se sjećamo naših najdražih čiju sudbinu još ne znamo. Dok se naš bol za njima nastavlja, odgovor o sudbini nestalih nalazi se u Srbiji. Nikakav ′non-pejper’, ne može promjeniti naše prioritete pa čak ni naše pravo na zahtjeve u odnosu na Srbiju. Rasvjetljavanje sudbine nestalih, pravda i ratna odšteta“, napisala je Osmani na Facebooku.

Izvor: Kosovo Online