Posljedica korupcije i ...

Pandemija koronavirusa i isticanje Uredbe za početni Zapadni Balkan 2020. godine stvorili su značajne promjene kako na tržištu rada, tako i u politici migracija, za koje se očekuje da će imati veliki uticaj na emigracioni tok građana Kosova u Njemačkoj, prenosi Reporteri.

Ovo je rečeno na okruglom stolu „Odliv radne snage sa Kosova: Koliko će pandemija i nova njemačka pravila o migraciji uticati na ovaj fenomen?“, gdje je istaknuta potreba za povećanjem kapaciteta njemačke ambasade na Kosovu za vize.

Njemački ambasador na Kosovu Jorn Rohde rekao je da Uredba usvojena 2016. godine nije ograničila broj izdatih viza.

„Nikada nije bilo niti postoji maksimalan broj migranata koji bi ušli u Njemačku. Vize za studiranje, obrazovanje, spajanje porodice izdaju se bez ikakvih ograničenja, samo ako su ispunjeni zakonski uslovi. Njemačka ambasada izdala je 5.500 viza za sve vrste zaposlenja. Prošle godine sam bio iznenađen kako je njemačka ambasada uspela da izdaje vize više nego bilo koji drugi odjeljak. Povećavamo broj osoblja u odjeljenju za vize. Teško je reći koliko će viza biti izdato“, rekao je on.

Zamjenik ministra finansija, rada i transfera Kosova Ilir Kapiti rekao je da odlazak mladih sa Kosova izaziva poremećaj u određenim profesijama.

„Ovo je posljedica korupcije i lošeg upravljanja“, rekao je Kapiti.

Nora Hasani iz Njemačko-kosovske privredne komore rekla je da se beg mladih sa Kosova može vidjeti u dva aspekta, onih koji izlaze da ispune svoje ambicije van Kosova, ali i onih koji izlaze da se ispune, a zatim vrate na selo.

„Ono što se trenutno dešava u privatnom sektoru na Kosovu, možemo reći da je pandemija pogoršala situaciju. Studije takođe pokazuju da trećina zaposlenih napušta Kosovo i ovo je vrlo zabrinjavajuće. Moramo razgovarati sa ljudima, slušati ih, nije samo nedostatak posla problem, već je stvar složenija. Ono što će zadržati omladinu u zemlji je jasna vizija. Moramo da pružimo mogućnosti mladim ljudima“, rekla je Hasani.

Istraživač u GAP-u Gentian Gashi ističe da je pandemija koronavirusa izazvala ogromne skokove u njemačkoj ekonomiji i nesigurnost posla.

„U Njemačkoj je bruto domaći proizvod pao na 11,3 odsto između prvog i drugog kvartala 2020. godine, nezaposlenost je dostigla vrhunac od 6,4 odsto, a radna mesta na 3,3 procenta. Istovremeno, na Kosovu je stopa nezaposlenosti dostigla 27,2 procenta u drugom tromjesečju, a broj zaposlenih u prvom kvartalu 2020. opao je za 50 hiljada radnika. Pandemija je takođe uticala na migraciju sa Kosova u Njemačku," rekao je Gashi.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri