Pogrešan korak...

Politički analitičar i univerzitetski profesor Nexhmedin Spahiu izjavio je za Kosovo Onlajn da glasanje premijera Kurtija na parlamentarnim izborima u Albaniji ne priliči jednom državniku Kosova, i istovremeno "može imati negativne posljedice po odnose dvije susjedne zemlje".

“Normalno je da običan čovjek može da ima dva ili tri državljanstva, ali kada se radi o vodećim ljudima države, prije nego što stupe na dužnost oni se odriču drugog državljanstva i to je normalna stvar. Drugo je biti na nekoj manjoj funkciji i imati dva državljanstva, ali biti premijer i imati dva državljanstva može se shvatiti samo kao poruka da on nema povjerenja u državu koju vodi. Premijer Kurti je napravio jedan pogrešan korak zbog koga treba da se stide građani Kosova”, ističe Spahiu.

Još se ne zna pobjednik izbora u Albaniji, ali prema mišljenju Spahiua bilo ko da pobjedi odnosi između Kosova i Albanije sa ovakim pristupom premijera Kurtija neće ići na bolje.  

“Dok se ceo svijet trudi da nas pomiri sa Srbijom mi ćemo pogoršati odnose sa Albanijom. Pogoršavanje odnosa sa Albanijom pokazuje da mi nismo spremni da popravimo odnose sa Srbijom. Ne ide se napred praveći korak nazad”, kazao je Spahiu.

On ističe značaj dobrih odnosa sa susjednim državama, bez kojih Kosovo neće moći da napreduje ni u jednom pravcu.

“Za Kosovo koje nema izlazak na more, odnosi sa susjednim zemljama su jako bitni, Albanija, Srbija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija su jako važne zemlje i sa njima moramo gajiti dobre odnose”, zaključuje Spahiu.
 
Izvor: Kosovo Online