Loše upravljanje budžetom

Udruženje ugostitelja distanciralo se od povećanja cijena kafe koja su uvela neka preduzeća, a Kancelarija za zaštitu konkurencije Kosova je najavila kazne po ovom pitanju. Ugostitelji traže i poništavanje odluke o raspodjeli ekonomske pomoći preduzećima, prenosi Ekonomija onlajn.

Arian Vranica iz Udruženja ugostitelja kaže da udruženje nema informacija o porastu cijena kafe i ističe da više zabrinjava povećanje cijena prehrambenih proizvoda.

"Udruženje ugostitelja Kosova ima 420 članova i mi nemamo informacije o povećanju cijena kafe. Naše udruženje se distanciralo od ovih radnji koje su nezakonite i u suprotnosti sa zakonom o zaštiti konkurencije, iako razumemo loš učinak ugostiteljskog sektora, posebno u periodu Ramazana i nakon zatvaranja zbog pandemije", kaže Vranica.

Vranica smatra da novu odluku o raspodjeli sredstava paketa pomoći treba poništiti.

"Posljednja odluka bi morala da bude poništena jer je ona posljedica lošeg upravljanja budžetom Kosova. Sredstva su podjeljena neproporcionalno šteti koju su pretrpeli različiti sektori – pekare i apoteke su imale manje gubitke tokom pandemije od ugostitelja“, rekao je Vranica.

Kako Vranica ističe, istraživanja pokazuju da će za 36 odsto ugostiteljskih preduzeća biti potrebno 3-12 mjeseci da se oporave, dok će za 50 odsto ugostitelja biti potrebno i više od godinu dana oporavka.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online