Mi nemamo vremena...

Advokat iz Prištine Arianit Koci smatra da bi Kosovo trebalo da nastavak dijaloga sa Srbijom uslovljava dobijanjem vizne liberalizacije.

Koci je u objavi na Facebooku napisao da "bez rješavanja pitanja geta u kojem se nepravedno nalazi narod na Kosovu - nemamo o čemu da razgovaramo“.

"Od sada dijalog mora biti uslovljen liberalizacijom, a bez rješavanja pitanja geta u kojem smo nepravedno - nemamo o čemu da razgovaramo. Problem je i u tome što većina naših političara ima državljanstvo Albanije, pa im ne trebaju vize i onda su opušteni u tom pogledu. Oni jednostavno nemaju predstavu sa kojim problemima se građani Kosova suočavaju prilikom prijava za vize, a tu su i troškovi koji su često krunisani uskraćivanjem viza“, napisao je Koci.

On je istakao da je Francuska zloupotrebila svoj položaj u Evropskoj uniji blokirajući liberalizaciju viznog režima za Kosovo.

"Francuzi su jednostavno zloupotrebili svoj stav u odnosu na EU da bi pogurali njihove agende, uglavnom povezane sa francuskim unutrašnjim problemima i izborima. S druge strane, ne želim da vjerujem da Francuska blokira liberalizaciju viznog režima samo zato što je Kosovo sekularna država sa muslimanskom većinom“, smatra Koci.

Prema njegovim riječima, sljedeće godine su u Francuskoj predsjednički izbori i ako se nešto ne preduzme i promjeni "francuski veto ostaje na snazi najmanje do 2023. godine“.

"S obzirom na nespretnost administracije EU, u najboljem slučaju liberalizacija bi se mogla dogoditi 2024. godine, a mi nemamo toliko vremena da čekamo“, zaključio je Koci.

Izvor: Kosovo Online