Ministar zdravlja

Ministar zdravlja Arben Vitia rekao je na jučerašnjem skupštinskom zasjedanju da je situacija u zdravstvenom sektoru pod kontrolom i da će se ažuriranje mjera vršiti u zavisnosti od situacije na terenu, prenosi Ekonomia onlajn.

Vitia je istakao da se posljednjih nedjelja bilježi trend smanjenja broja zaraženih, umrlih i onih kojima je potrebna terapija kiseonikom.

„Imamo 66 timova za vakcinaciju, a očekuje se i prispeće drugog kontigenta vakcina iz Covax programa. U pregovarima smo i na dobrom smo putu da obezbjedimo vakcine za imunizaciju 60 odsto stanovništva do kraja godine", rekao je Vitia.

Prema njegovim riječima, situacija u zdravstvenom sektoru je pod kontrolom i sa tendencijom poboljšanja.

„Imamo u prosjeku oko 900 pacijenata na bolničkom liječenje, od čega oko 650 zahtjeva kiseoničku terapiju. Takođe, od ukupnog broja testiranih u jednom danu, oko 97% je zaraženo britanskim sojem koronavirusa. Svijestan sam da se mnogima ne sviđa uvođenje restriktivnih mjera, ali naš cilj je da se smanji broj hospitalizovanih i pacijenata kojima je potreban kiseonik u liječenju“, zaključio je Vitia.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online