Zatražila prijedloge

Predsjednca Kosova Vjosa Osmani započela je proceduru za imenovanje novih članova Centralne izborne komisije, i zatražila od parlamentarnih grupa prijedloge za nove članove, prenosi Reporteri.

To je potvrdio savjetnik za medije predsjednice Bekim Kupina.

"Osmani je već započela procedure za imenovanje novih članova u Centralnoj izbornoj komisiji. Prema Zakonu o opštim izborima, odnosno članu 61, mandat članova CIK počinje najkasnije 60 dana nakon potvrđivanja rezultata izbora za Skupštinu“, navedeno je u njegovom odgovoru.

Prema njegovim riječima, imenovanje novih članova CIK obaviće se u zakonom predviđenom roku.

"Centralna izborna komisija potvrdila je konačne rezultate vanrednih izbora za Skupštinu Kosova 13. marta. Imenovanje novih članova CIK obaviće se u zakonski predviđenom roku “, dodao je on.

Istraživač Demokratskog instituta Kosova Eugen Cakolli izjavio je da Zakon o opštim izborima predviđa da mandat novih članova treba da počne najkasnije 60 dana nakon potvrđivanja rezultata izbora, što je u ovom slučaju pada najkasnije do 12. maja.

Prema njegovim riječima, na osnovu rezultata izbora 14. februara, u politički sastav CIK trebalo bi da uđu dva člana  iz Samoopredjeljenja, dva iz PDK,  i po jedan član iz LDK, AAK, Srpske liste, bošnjačke zajednice iz Koalicije Vakat, turske zajednice i egipčanske zajednice.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri