Na Kosovu nema vakcina!

Među skoro 30 opština na Kosovu kojima su, prema spisku Ministarstva zdravlja Kosova, dostavljene doze vakcine AstraZeneka, osim Novog Brda, nema drugih opština sa srpskom većinom, piše Koha. Iz Ministarstva zdravlja Kosova navode da je bilo minimalnih zahtjeva za vakcine protiv kovida iz ovih opština, ali i da nikom nije uskraćen pristup.

Ministarstva zdravlja Kosova nedavno je objavilo spisak raspodjele 24.000 doza vakcine AstraZeneka koje su pristigle na Kosovo prije nepunih 30 dana.

Vakcine su dostavljene za 29 opština, međutim, na ovom spisku nema opština sa srpskom većinom, osim Novog Brda kojem je dostavljeno svega 17 doza, piše Koha.

Na ovom spisku se ne nalazi i opština Gračanica kojoj je nedavno dostavljeno nekoliko doza za Centar za stare osobe, javlja dalje ovaj medij.

Građani iz srpskih sredina već mjesecima se vakcinišu na jednom od tri punktova u Srbiji.

Direktor Glavnog centra za porodičnu medicinu u Štrpcu, Saša Krstić, potvrdio je za Kohu da je oko 600 stanovnika ove opštine vakcinisano u Kuršumliji, ali i da im nije dostavljena nijedna doza iz kosovskog sistema.

Ministarstva zdravlja Kosova takođe je potvrdilo u pisanom odgovoru za Kohu da je bilo minimalnih zahtjeva iz opština sa srpskom većinom za snabdjevanje vakcinama, uz naznaku da su svim opštinama omogućili pristup vakcinama.

„Bilo je malo zahtjeva za snabdjevanje vakcinama iz opština sa srpskom većinom od kojih su neke (doze) dostavljene Centru za negu starih u Gračanici“, navodi se u odgovoru ovog ministarstva.

Podsjetimo, iako je Kosovo počelo sa zvaničnom vakcinacijom krajem marta, prve vakcine na Kosovu stigle su u sjeverne opštine još krajem prošle godine. Riječ je o vakcinama koje su dostavljene iz Beograda, u kom je nekoliko dana prije kraja 2020. godine započet proces vakcinacije.

Sa vakcinacijom se potom i prestalo, nakon bujice kritika, ali i pokretanja istrage tužilaštva o tome kako su vakcine ušle na Kosovo.

Ubrzo zatim krenulo se sa imunizacijom građana iz srpskih sredina u Raški, Kuršumliji ili Bujanovcu, u zavisnosti od prebivališta građana.

I dok se vakcinacija građana iz srpskih sredina na teritoriji Kosova nastavlja u Srbiji, na Kosovu se sa procesom imunizacije staje uslejd nedostatka vakcina.

Dolazak novih doza, ovog puta proizvođača Pfizer, najavljuju se za maj mjesec.

Izvor: KoSSev/Koha