Mišljenje analitičara

Nacrt zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine teško da će doneti konkretne rezultate, kaže Ehat Miftaraj iz Demokratskog instituta Kosova, jer smatra da isti pravosudni sistem ne može doneti promjene, prenosi Ekonomija onlajn.

"Sistem pravosuđa, iste sudije i tužioci, imaju već vrlo napredan pravni okvir za zaplenu i oduzimanje imovine, a 20 godina nemaju rezultata. Novo zakonsko rješenje ne znači da će biti i konkretnih rezultata“, rekao je Miftaraj.

Prema njegovim riječima, politika i pravosudni sistem pokušavaju da opravdaju svoje neuspjehe tako što kažu da je potrebno da se usvoji neki novi član, odredba ili zakon.

"Tužioci i sudije ne smatraju da imaju obavezu da poštuju Ustav, sprovođenje obaveza utvrđenih Ustavom i zakonima. Vjerujem da bi vladajuća stranka trebalo da sve svoje snage usmeri ka čišćenju pravosudnog sistema od kriminalnih elemenata, politike, interesnih grupa“, kaže Miftaraj.

Stupanje na snagu Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine analitičar Arton Muhaxheri smatra dobrim korakom.

On je rekao da ako primena ovog zakona započne sa članovima stranke premijera Kurtija i ministra pravde, onda postoje signali da je ova vlada to ozbiljno shvatila.

"Smatram da će ovaj zakon biti dobar ako bude izglasan. Voleo bih da vidim Kurtija i ministra pravde da ovaj zakon prvo primjene na članove svoje stranke, jer postoje partijski članovi koji su stekli nelegalno bogatstvo, čije je poreklo nepznato“, rekao je on.

Muhaxheri je ukazao, da ukoliko je namjera ovog zakona  osveta političkim protivnicima, onda je u pitanju Kurtijeva igra koja ima za cilj da uplaši opoziciju.

Opozicioni poslanik iz Demokratske partije Kosova Bekim Haxhiu rekao je da je Zakon o oduzimanju nezakonito stečene imovine inicijativa koju bi trebalo nastaviti.

"U Skupštini zasad nema pravne inicijative, to je koncept dokument koji je odobrila Vlada. Kada je Skupština u pitanju daćemo doprinos. Želim da se Vlada ne povuče iz ove inicijative već da nastavi“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online