Posvećenost

Portparol Vlade Kosova Rozafa Kelmendi rekla je da je prioritet Kurtijeve vlade u odnosu na Srbiju pitanje nestalih osoba i zločini počinjeni tokom rata na Kosovu.

"Nakon 22 godine od rata, sve porodice moraju da znaju sudbinu svojih najmilijih, tako da se njihov bol i strepnja mogu ublažiti, a mi da kao društvo možemo početi da se oporavljamo. Prioritet u odnosu na Srbiju je pitanje nestalih osoba i zločini počinjeni tokom rata, jer Kosovo ne može imati mir, pravdu i napredak, ako se ne bavi tim jezivim zločinima“, istakla je Kelmendi za Telegrafi.

Ona je rekla da je vlada u potpunosti posvećena i angažovana po ovom pitanju, što uključujuje i tužbu za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde.

Članica Komisije za ljudska prava, ravnopravnost polova, nestale osobe i predstavke Saranda Bogujevci u vezi sa ovom komsijom, rekla je da će  uskoro imati sastanke sa različitim akterima po pitanju nestalih osoba.

Inače, prije nekoliko dana, predsjednica Vjosa Osmani, na zajedničkom sastanku sa predsjednikom Skupštine Glaukom Konjufcom i premijerom Albinom Kurtijem, sa majkama nestalih iz organizacije "Poziv majki", obećala je da neće prestati da radi rasvjetljavanja  sudbine nestalih.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri