Preostaju samo protesti

Predsjednik Udruženja penzionera Kosova Shaban Kajtazi zatražio je hitan sastanak sa premijerom Albinom Kurtijem i ministrom finansija i transfera Hekuranom Muratijem, zbog odluke Vlade o umanjenju dodatka na penzije, prenosi Ekonomija onlajn.

Kajtazi je istakao da više od 20 godina kosovske institucije ignorišu i potcjenjuju penzionere i najavio da će, ukoliko se nastavi sa takvim odnosom, uslijediti protesti.

"Ova odluka je bila neočekivana zbog činjenice da na Kosovu ima 180.000 penzionera, od kojih 140.000 prima socijalne penzije, a koji su tom odlukom razočarani, 10 eura na njihovih 90, nije dovoljno ni za osnovne potrebe", rekao je Kajtazi.

Naglasio je da je Vlada u ovako teškoj situaciji prenzionerima, koji i inače teško žive, nije ostavila izbor, osim protesta.  

"Penzioneri su u teškoj situaciji i materijalno i psihički. Bolesni su, na raznim terapijama i nemaju dovoljno novca da kupe lijekove, posebno u uslovima pandemije, a penzije su 90 eura", podsjetio je Kajtazi.

Dodao je da će status penzionera ne može biti riješen bez donošenja Zakona o invalidskom penzijskom osiguranju.

"Dok Vlada ne odobri Zakon o invalidskom penzijskom osiguranju, pitanje penzija neće biti riješeno i jedina smo država u Evropi bez zakona o invalidskom penzijskom osiguranju", poručio je Kajtazi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online